Den største katastrofen


Denne uka fikk IS-henrettelsen av den jordansk piloten mye oppmerksomhet. Men her i Kurdistan tenker jeg mest på de hjemløse barna. Og på yezidi-kvinnene. Når skal Norge gjøre som Tyskland?

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-02-11

Flukten. Det er nå 2,4 millioner mennesker på flukt i den nordlige delen av Irak, det som kalles Kurdistan. Krigen i Syria. Terroren fra Den islamske staten IS: I sum opplever vi for tiden kanskje den største katastrofen i Midtøstens historie.

Det er så kaldt nå i februar at det blir minusgrader om vinteren. Men de barna jeg ser her på gata i Suleimania har ingen steder å bo, ingen mat. Flere har mistet foreldrene sine i den nåværende krigen.

Du treffer barn overalt på gatene, de tigger og ber om penger – det får de i det minste lov til her i Kurdistan… Synet skjærer hjertet mitt. Jeg har aldri sett noe lignende. De er så vakre og uskyldige, men de må tigge og fryse på gatene. Noen kan bli utsatt for seksuelle overgrep og vold i tillegg.

Jeg kan bare forestille meg hvordan norske barn, eller voksne, kan forstå hva disse barna opplever, når de ikke har vært i noen lignende realitet. Hvordan kan vi forstå årsaken til at noen av asylsøkere blir voldelige? Er de onde, eller finnes det en grunn til det? Selvfølgelig er det en grunn. En tragisk barndom som ødelegger barna, også når de blir voksne.

Jeg personlig har ingen forventinger fra disse barna når de opplever alt dette. Ingen står hardt opp for dem, verken her eller i Europa.

Abonnement halvår kr 450

Som i Norge. Jan Egeland sa for ikke så lenge siden: «Verden har ikke forstått omfanget av det som skjer i Irak.»

Det er jeg enig i. Verden gjør veldig lite for disse flyktingene. De fleste har mistet husene sine. Kurdiske myndigheter har ikke kapasitet til å håndtere saken – de har allerede problemer med sentralregjeringen i Bagdad angående oljeinntekter. Derfor er det vanskeligere å gi jobb til disse flyktingene. Den eneste sjansen er å bli på asylmottakene, som ligner på fengsler i mine øyne – kalde og langt fra byer.

Noen av flyktingene får heller ikke mulighet til å gå på skole – skoler finnes ikke for dem, ingen lærer for dem: Dette ligner på Norge når asylsøkere må være på vent i lange perioder fordi de ikke har rett til å studere.

Hva gjør vi i framtiden når vi forstår den grusomme behandlingen barna utsettes for med krigene i Irak og Syria? Det kunne vært deg eller meg, bare tenk på at du blir rammet av krig og blir fratatt din barndom fordi vi voksne er selvopptatte og egoistiske.

Jeg ber alle journalister og forfattere i verden, og særlig i rike Norge, …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)