Den skeive filmens professor

«Kritikernes rolle er viktigere enn noensinne,» sier den amerikanske filmakademikeren og kritikeren B. Ruby Rich. Hun har selv vært sentral i å løfte LGBT-filmer ut til et bredt publikum.

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 03.12.2018

Den amerikanske filmprofessoren, kritikeren og redaktøren B. Ruby Rich er opphavskvinnen til begrepet «New Queer Cinema», som betegner fremveksten av uavhengige filmer med LGBT-tematikk på slutten av åtti- og begynnelsen av nittitallet. Ny Tid møtte Rich på Filmens Hus i Oslo da hun nylig gjestet et seminar i regi av Norsk filmklubbforbund, der temaet var nettopp skeiv film.

«Det var en sterk vilje til nyskaping på den tiden,» sier hun om filmbølgen, som blant andre inkluderer Todd Haynes’ Poison, Laurie Lynds RSVP, Derek Jarmans Edward II og Gregg Arakis The Living End. Retningen oppsto i en tid preget av utfordringer – med politikere som Reagan, Bush og Thatcher ved roret, og utbruddet av aids – men også behjelpelige tekniske nyvinninger, ikke minst videoformatet. Selv om filmene tilhørte det smalere arthouse-segmentet, ble de startskuddet for at filmer med skeiv tematikk etter hvert fant veien inn i det mer kommersielle landskapet.

«Jeg tror disse filmene åpnet et marked som fortsatt eksisterer. Se på suksessen til Call Me By Your Name – en film som på ingen måte unnskylder at den er en homsefilm,» sier Rich til Ny Tid. Hun peker også på Ang Lees Brokeback Mountain (2005) og tv-serien The L Word (2004–2009) som sentrale bidragsytere til denne overgangen.

Kritikeren som kurator… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://www.nytid.no/den-skeive-filmens-professor/" order_type="social" title_text="Kommentarer" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.