Den seigeste av alle massebevegelser buldrer på porten

Europas regjeringer innfører strenge tiltak i land etter land for å demme opp for den fortvilelse og redsel som er samlet i flyktningene. Det er etter alt å dømme et forgjeves arbeid. «Det er ingenting mennesket frykter mer enn å bli berørt av noe ukjent,» skriver nobelprisvinneren i litteratur for 1981 Elias Canetti i sitt […]

Avatar
Forfatter og filmskaper.
Email: dragsethterje@gmail.com
Publisert: 12.05.2016

Europas regjeringer innfører strenge tiltak i land etter land for å demme opp for den fortvilelse og redsel som er samlet i flyktningene. Det er etter alt å dømme et forgjeves arbeid.

«Det er ingenting mennesket frykter mer enn å bli berørt av noe ukjent,» skriver nobelprisvinneren i litteratur for 1981 Elias Canetti i sitt tobindsverk Masse og makt (1960). Verket står som hans hovedverk i et hovedsakelig skjønnlitterært forfatterskap.

I vår ungdoms begeistring sendte vi et gratulasjonstelegram fra Solli plass i Oslo til Nobelprissekretariatet i Stockholm samme kveld som Canetti ble tildelt prisen. I et intervju i Aftenposten, tror jeg det var, hadde nobelprisvinneren blottet sitt ambivalente forhold til Nietzsche. Telegrammet hadde følgende tekst: «Die Nacht auch habe eine Sonne» – signert Zarathustra. Til vår skuffelse hørte vi aldri noe fra hverken Nobelprissekretariatet eller Canetti selv. Telegrammet er antakelig arkivert i de noble mapper til Nobelinstituttet.

Overalt på denne kloden viker mennesket engstelig tilbake overfor den fremmede berøring. Om natten og i drømmen, langs ukjente gater i svimlende storbyer – vår paniske angst for det ukjente. Og berøringsfrykt.

Canetti fikk ideen til Masse og makt mens han arbeidet med vinduet åpent på sin hybel i Wien, og hørte massens brus og kollektive utrop fra fotballstadionet. Han så hvordan massen struktureres og demmes opp som kødannelse ved inngangene til stadion; hvordan den samlede massen faller til ro på sitteplasser og farer opp i begeistring når det scores mål; og hvordan den til slutt vandrer ut portene og gleder seg til neste ukes kamp. Canetti hørte massens stemme i det spontane brølet, som en utladning av en felles anspennelse og spent forventning.

Så hva er massen for noe? Hva er den for en størrelse?

Menneskets forvandlingskraft. Massen oppstår i en gruppe som vokser. Å vokse er dens fremste egenskap. Massen står åpen for vekst – overalt og i alle retninger. Og massen gir beskyttelse. Massen blir en felles kropp. Den enkelte overgir seg til massens beskyttelse.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer