Den rullende avantgarde

Den nye generasjonen bevegelseshemmede kommer neppe til å akseptere statusen som marginaliserte i samfunnets mørke korridorer.

Hjulet – også kjent som en av menneskehetens viktigste oppfinnelser. En synlig endring i kulturen rundt rullestolen vil tvinge frem et nytt sett av forestillinger. FOTO: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Ny Tid

Jeg har en funksjonsnedsettelse, jeg er bevegelseshemmet, med en medfødt lidelse som ser ut til sakte å forverre seg. Dersom fysioterapeuter og nevrologer får rett, kan jeg havne i rullestol om en del år. Jeg burde være pessimist, for å sitte i rullestol er ikke særlig kult. For å si det mildt.

I massemedier fremstilles sjelden rullestolbrukere som vinnere etter skalaer som de samme mediene konstruerer for vellykkethet: rikdom, karriere, familieliv og seksuell attraksjon. Rullestolbrukere fremstilles i det hele tatt sjelden. Punktum.

Medienes fremstilling av rullestolbrukere samsvarer med våre språklige metaforer. Høyreist, oppegående, ståpåvilje og fremgangsrik er eksempler på positivt ladde metaforer i språket. Tilsvarende er metaforer som stillesittende, satt, rullestolbundet og rævsliter metaforer for noe man ikke bør være.

Menn og kvinners tradisjonelle seksuelle roller står også i konflikt med metaforene til rullestolen. En kvinne med dysfunksjonelle bein kan ikke legge seg på rygg og skreve. En mann i rullestol kan ikke innta misjonærstillingen. Konnotasjoner som smerte, alderdom og svakhet ligger til rullestolen.

Rullestolen er samtidig blitt et bilde på manglende mobilitet. Ettersom vi fremdeles har en byarkitektur, transportmidler og private boliger som hindrer fri ferdsel for rullestolbrukere, er det vanlig å fremstille folk i rullestol som at de er bundet til den, at de er hemmet i sine bevegelser. Og dette er en pågående trend.

Det er et nesten rørende samspill mellom fattige land, land i økonomisk vekst, eller rike land. Ingen av dem prioriterer urbane eller sosiale rom for rullestoler. Suppler dette med at de færreste land i verden har et fungerende diskrimineringsvern for rullestolbrukere. Rullestolbrukere er bare kunder, så lenge de lønner seg. Selv norske flyselskaper kan nekte rullestolbrukere å reise på egen hånd. Og de gjør det.

Ekskludert. I Norge ble det i 2013 en valgkampsak å få fjernet regelverket som skulle sikre universell tilpassing i de få nye boligene som bygges. Partiene på høyresiden går normalt til valg på å ønske økt frihet for individet. Denne gangen gikk de til valg på å fjerne regelen som sikrer rullestolbrukere fri tilgang i boligmarkedet. En helt grunnleggende verdighet, å fritt kunne velge bosted, koster for mye penger for de blåblå skattebetalerne.

Funksjonshemmede i rullestol fryses samtidig ut av arbeidslivet. Rullestolbrukere havner i fattigdomsfellen. Rullestolbrukere utsettes for hatkriminalitet. Mennesker med synlige funksjonsnedsettelser er fritt vilt i politiske ekstremisters øyne. Tenk på det: Hvilken minoritetsgruppe var det egentlig som ble slaktet like ivrig av terrorregimene til Kim Il Sung, Pol Pot og Adolf Hitler? Nettopp!

En mer diskret utrenskning skjer gjennom at stadig flere land åpner for seinabort av fostre med ryggmargsbrokk, fostre som vil en få barndom og et voksenliv i rullestol. Et slikt liv er ikke verdig en start engang.

Etter kriger og væpnede konflikter står synlig bevegelseshemmede igjen som fysiske påminnelser om kollektive traumer. Når Norge nå tar mot flyktninger fra Syria, velger vi bevisst bort folk med funksjonsnedsettelse. Vi har ikke råd til å hjelpe dem som trenger det mest. Rullestolen står som et bilde på hjelpeløshet, og de hjelpeløse lønner det seg ikke å hjelpe. I verdens rikeste land.

Som for å gni inn ondskapen har det ifølge organisasjonen Ulobas magasin Selvsagt vært et gjentakende problem at norske bistandsprosjekter i utviklingsland blir gjennomført på måter som ikke inkluderer folk med funksjonsnedsettelser.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.