Den nye kvinnekampen

På Kvinnedagen 8. mars vil mangfoldet av kvinnestemmer være større enn noensinne i Norge. Mens Louizi Louhibi (21) har avslørt ekstremister, har Norsk Kvinnesaksforening for første gang kåret en muslimsk kvinne og lege til foregangskvinne. Her er noen av de andre kvinnene som gjør den norske feminismen mer mangfoldig.

Carima Tirillsdottir Heinesen
Journalist i Ny Tid (migrasjon, konflikt).

Uenighet. Rosablogger Warsan Ismail (21), med grønt skjerf, er guide. I mer enn én forstand. I dag har hun tatt turen til Oslo sentrum for å vise kusinen, som er på besøk fra Sverige, rundt i den norske hovedstaden. Noen timer tidligere hentet Ismail nye ski i sportsforretningen. Nok en skihelg står for tur.

Nå møter hun en annen av de nye kvinnestemmene som preger norsk debatt, fotograf Fatima Elkadi (25), en solfylt ettermiddag utenfor Stortinget. De starter en heftig debatt om veien videre for norske kvinnekamp, noen dager før Kvinnedagen førstkommende torsdag.

Faksimile: Ny Tid utgave 9.

– Vi er ikke så uenige, da, smiler Ismail og Elkadi.

Torsdag 8. mars går kvinner over hele verden ut i gatene for å kjempe for sine rettigheter og for å markere sine seire. Det er mye som har skjedd på kvinnerettighetsfronten siden dagen første gang ble markert i Norge, i 1915.

Utfordringer knyttet til det å være kvinne med muslimsk bakgrunn er et tema som stadig vies stor plass i den norske samfunnsdebatten. Diskusjonen er ofte knyttet til hodeplagg, omskjæring, kvinneundertrykkelse eller seksuell legning. I 2012 er det særlig to kvinner som har preget det norske mediebildet, på hver sin kant av samfunnsdebatten:

BOK: I januar løftet reportasjeboka Søstre (Frekk Forlag) fram nye stemmer i norsk likestillingskamp.

Louiza Louhibi (21) er kvinnen som høsten 2011 sto fram og fortalte om overfallsvoldtekten hun ble utsatt for i 2008. Og så: I januar varslet hun Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) om en trusselvideo mot norske statsinstitusjoner. Hun fant den på nettet. Saken har fått høy prioritet hos politiet. Louhibi har nå voldsalarm når hun beveger seg ute: «De frykter liberale minoritetskvinner, og jo mer frigjorte vi blir, jo mer jager de oss», sa Louhibi i et intervju med NRK.

En helt annen kamp fører Aisha Shezadi Kausar, bidragsyter i antologien Utilslørt (2011) og pamfletten Søstre (2012). Hennes Les!-finanserte foredragsturnè om nikabbruk har vært til glede for noen, til provokasjon for flere. Kausar er aktiv på nettstedet IslamNet, og Bærum-kvinnen er opptatt av den norske ytringsfriheten:

«Det kjempes for et lovforbud mot bruk av religiøse plagg, samtidig skrytes det av ytrings- og religionsfriheten vi har i dette landet. Hykleri og dobbeltmoral har blitt hverdagskost,» skriver hun.

MØTE: Foran Stortinget møttes rosablogger Warsan Ismail (21) (t.h.) og fotograf Fatima Elkadi (25). De har hvert sitt politiske prosjekt som de ønsker å løfte fram foran Kvinnedagen. FOTO: NY TID

Mens den ene kjemper for retten til å bruke nikab på gata, kjemper den andre for retten til å ta avstand fra sitt tidligere miljø. Etter at den somaliskfødte forfatteren samfunnsdebattanten Amal Aden i august sto fram som homofil, har også debatten om homofili og islam blusset opp. Temaet ble også belyst gjennom NRK-serien Taxi, der det norskpakistanske søskenparet Javar (Adil Kahn) og Fariba (Hina Zaidi) i skjul lever ut «den forbudte kjærligheten».

I januar ga Ellen Reiss ut reportasjeboka Søstre på Frekk forlag. Etter prosessen sier hun nå:

– Det som overrasket meg mest, var hvordan jentene brukte ting fra islamsk teologi til å skape en norsk islam, og hvor forskjellig tolkning og praksis var fra jente til jente, forklarer Reiss.

Reiss intervjuet Nayab (24) som er lei av manglende toleranse blant muslimer, samt Sumayya (22) som aldri vil ofre foreldrene for kjærligheten. Og Asena (24), som var innom rusmiljøet før hun nå lever i et homofilt forhold.

– Selv om unge innvandrere lever med mindre sosial kontroll enn tidligere, så tror jeg at det fortsatt er et tema som bør gjentas og belyses. På samme måte som vi har gått mange runder i kampen for likelønn, men fortsatt ikke er i mål, er det noen viktige saker som stadig må gjentas og oppfriskes. Dette er absolutt en del av framtidens kvinnekamp, avslutter Reiss.

På de neste sidene er noen av de andre nye stemmene, i en debatt som også vil fortsette etter 8. mars 2012.■

Dette er innledningen til hovedsaken i ukemagasinet Ny Tids utgave 9. mars 2. 2012. Les mer i ukas utgave, i salgs i butikker over hele landet. Få tilsendt utgaven gratis ved å abonnere (abo@nytid.no), eller klikk her.

---
DEL