Den nye generasjonen

Norges yngste minister gjennom tidene skaper avisoverskrifter over hele verden. Hadia Tajik (29) omtales som den beste norgesreklamen i arabiske land siden Gilbert og Fosse var Gaza-leger. – Forsker tror Hadja Tajik vil bli et forbilde for kvinner over hele verden.

Carima Tirillsdottir Heinesen

Publisert dato: 28/09/2012


Historisk. – Kultur er en vinnersak. Det angår oss alle. Jeg kommer til å prioritere å meisle ut et godt Kulturløftet III, noe som vil gjøre gode kulturtilbud tilgjengelig for så mange som mulig. Kultur har en viktig demokratisk funksjon, fordi det handler om deltakelse og muligheten til å uttrykke seg fritt.

Det uttaler Norges nye kulturminister, Hadia Tajik (Ap), til Ny Tid tirsdag kveld. Hun har da akkurat avsluttet sitt første offisielle besøk som statsråd, symbolsk nok på den mangfoldige og symboltunge Kampen skole i hovedstaden, et lite stykke fra hennes fødekommune Strand og hjembygd Bjørheimsbygd i Rogaland.

Fredag 21. september ble stortingsrepresentant Tajik Norges yngste minister, etter å ha overtatt stillingen som kulturminister etter Anniken Huitfeldt (Ap). Tajik kjenner feltet som kulturpolitiker fra Stortinget:NT_35_cover

– Hvilke verdier fra Rogaland ønsker du å ta med deg inn i Regjeringen for at dere eventuelt skal vinne valget neste år?

– Det sunne, sosialdemokratiske folkevettet, svarer Tajik.

Faksimile: Ny Tid 28. september.

Men for store deler av verden er det noe helt annet enn rogalandsk bondevett og kulturløft som fanger interessen. Fredagens utnevnelse har gjort henne til sentrum for verdenspressens oppmerksomhet rundt Norge, 14 måneder etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Kombinasjonen ung alder, hennes flerkulturelle og religiøse bakgrunn, og det faktum at hun er norskfødt kvinne, har så langt skapt avisoverskrifter i internasjonale medier langt utenfor Europas grenser. Den indiske avisa The Hindu er en av verdens største aviser, med et opplag på nesten to millioner eksemplarer daglig. 25. september hadde avisa et stort oppslag på papir og nett under tittelen «Kvinne av pakistansk opprinnelse er Norges nye kulturminister»:

«I det som kan beskrives som et svar på terroristens brutale angrep på norsk multikulturalisme, utnevnte statsminister Jens Stoltenberg den 29 år gamle muslimske kvinnen med pakistansk bakgrunn, Hadia Tajik, til Norges nye kulturminister. Tajik er den første muslimske og den yngste minister noensinne i norsk politisk historie.» Slik innledet The Hindus korrespondent i Paris, Viju Naravane, sin artikkel. Til Ny Tid utdyper hun at valget også kan gi et nytt bilde av Norge og Europa, i en tid karikaturstrider og protester:

– Jeg ser den nye kulturministeren i Norge som en protest mot de grupperinger som støtter den terrordømte 33-åringens holdninger til multikulturalisme i det norske samfunnet. Å få en minister som er av en annen etnisk bakgrunn, er en tydelig beskjed til disse aktørene om at Norge vil ha et åpent og inkluderende samfunn, sier Viju Naravane på telefon til Ny Tid.

«Bra, Norge!»

The Hindu-korrespondenten har da ringt Ny Tid-redaksjonen for å få hjelp til å skaffe et intervju med kulturministeren, for hun er klar til å dra fra Paris og til Norge på dagen. Også flere andre av verdens store medier står nå i kø for å få intervju med Ap-politikeren. Naravane forteller at statsråd Tajik – som har foreldre fra det vestlige Pakistan – allerede har bedret Norges omdømme i verdens største demokrati.

– Innsettelsen av den nye kulturministeren bedrer inntrykket av Norge i India. Etter barnevernssaken i Stavanger hadde mange fått inntrykk av Norge som lite inkluderende og kultursensitive. Innsettelsen av den nye kulturministeren bedrer dette inntrykket, sier Naravane til Ny Tid.

Bare to dager etter statsrådbyttet viet den egyptiske avisa Al-Ahram plass til nyheten under overskriften: «29-årig muslimsk kvinne utnevnt som Norges kulturminister». Saken om Tajik ble prioritert foran karikaturdemonstrasjoner og en rekke storkonflikter.

«Tajik, som er av pakistansk opprinnelse, erklærte at hennes prioriterte områder vil være kulturell ulikhet som en del av norske menneskers dagligliv og hvordan dette reflekterer det norske samfunnet som helhet,» skrev Al-Ahram.
Tajik selv er overrasket over medietrykket og den positive omtalen i verdenspressen.

– Den internasjonale oppmerksomheten kom uventet på meg, sier Tajik til Ny Tid.

Saudi-Arabias nettavis Al Arabiya News, som er kontrollert av kongefamilien, omtalte saken Tajik søndag. To dager etterpå var artikkelen sitert nesten tusen ganger på de sosiale nettstedene Twitter og Facebook. Også i artikkelens kommentarfelt benyttes anledningen til å rose Norges nye kulturminister:

«Ved å opptre inkluderende og lære mer om hverandre, vil vi også lære å stole på og forstå at det som binder oss sammen, er mye større enn det som skiller oss. Slik skal det gjøres, Norge! Vis verden den enkle løsningen uten å ty til våpen. Fred!» skriver en leser i artikkelens kommentarfelt.

Hilsener fra USA

Tajik er ikke bare historisk i Norge. Hun er også en av Vest-Europas første statsråder som både er muslim, kvinne og født i landet.

FAKSIMILE: The Hindu om Norges nye kulturminister.

– Jeg tror det å ansette Hadia Tajik som kulturminister vil påvirke og inspirere mennesker verden over. Folk også i mitt hjemland Egypt har jo allerede lagt merke til dette. At en så ung kvinne med muslimsk bakgrunn har fått en så viktig stilling, er et signal til verdens unge om at det er mulig å påvirke også i Vesten.

Det sier seniorforsker ved Christian Michelsens Institutt (CMI) i Bergen, Nefissa Naguib. Hun trekker paralleller fra Tajik-utvevnelsen til både den arabiske våren og til Occupy Wall Street-bevegelsen, som markerte ettårs-jubileum 17. september. Etter ministerbyttet har Naguib mottatt flere lykkeønskninger og lovord om Norges nye kulturminister, blant annet fra USA. Tajik var selv en stor Barack Obama-fan i 2008. Nå ser hun ut til å ha fått litt Obama-støv over sine skuldre, kanskje spesielt sett med arabiske kvinneøyne.

– Fra kolleger i utlandet har jeg fått mange meldinger med påskriften «bra jobba, Norge!». Jeg har også fått spørsmål om dette var et valg inspirert av den arabiske våren og alt det andre som har skjedd i verden. Jeg tror Tajik-valget fungerer som et signal til ungdom om at det er mulighet for å øve innflytelse, bare man står på. Det gir også et utrolig positivt inntrykk av Norge som et åpent, positivt samfunn. Det viser at vi er en moderne stat, som tar innover oss at vi lever i en global tid hvor vi er sammen om å bestemme, sier Naguib.

Det at det er selveste Kulturdepartementet 29-årige Tajik nå skal styre, mener Naguib har en viktig symbolverdi i seg selv.

– Tajik har ikke bare fått en ministerpost, hun har fått den viktige oppgaven å forvalte Norges verdier. Det er flott at regjeringen viser at en ung kvinne kan få en så betydningsfull og viktig rolle. Jeg tror Tajik vil stå som en inspirasjonskilde for mange unge. Hun snakker et språk ungdommen forstår, det mener jeg er viktig for den oppvoksende generasjonen, sier Naguib.

Foregangskvinne

«Jobben er jo den samme uansett hvilken alder man har,» sa en smilende og beskjeden Hadia Tajik til pressen, som hadde møtt opp på Slottsplassen sist fredag. Men Tajik trekkes nå fram som en foregangskvinne for norske ungdommer med minoritetsbakgrunn, også av skribenter i Norge:

«Utnevnelsen av Hadia Tajik som ny kulturminister viser at Norge er innstilt på å ta muslimer og minoritetskultur på alvor… Hadia Tajik kan få samme betydning for vår tids unge muslimske kvinner som Gro Harlem Brundtland i sin tid hadde for 1970-tallets kvinnesakskvinner. Gro banet vei og viste at kvinner både ville og kunne. Hadia synliggjør for alle skoleflinke muslimske jenter at de ikke studerer forgjeves. Er de dyktige nok, finnes det mange muligheter,» skriver Marita Synnestvedt på bloggen Nyemeninger.no.

Og dét kan daglig leder for det flerkulturelle karrierestedet Ambisjoner.no, Waseem Mirza, skrive under på:

– Alle unge, uansett bakgrunn, trenger forbilder. For ungdom med minoritetsbakgrunn tror jeg det er særlig viktig med forbilder som har gått igjennom de samme kulturelle spørsmålene og utfordringene som de har selv, sier Mirza til Ny Tid.

Han tror Tajiks religiøse bakgrunn også vil bidra til et mer nyansert syn på muslimer i tiden som kommer.

– Dette stadfester at alle muslimer ikke er like. De aller fleste er dyktige, integrerte mennesker. Jeg håper dette vil være med på å endre det bildet som mange mennesker har av muslimer i Norge og i verden, sier Mirza.

Den unge Hadia Tajik har en bachelorgrad i journalistikk og en mastergrad i menneskerettigheter fra Kingston University i England. Nylig fikk hun også en master i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. I 2008 ble hun som 25-åring den yngste politiske rådgiveren ved Statsministerens kontor (SMK) noensinne. I 2009 ble hun valgt inn på Stortinget. Drøye to måneder etter 29-årsdagen fikk hun stillingen som statsråd.

– Jeg tror Hadia med dette utgjør en større inspirasjon for ungdom med minoritetsbakgrunn nå enn tidligere. Ved å bli kulturminister i en alder av 29 år, viser hun at man kan oppnå mye bare man er engasjert, sier Mirza.

Så må han tilbake til jobben. Det er som om noen flere dører har åpnet seg nå.

Dette er innledningen til hovedsaken i ukemagasinet Ny Tids utgave 28.09.2012. Les mer i ukas utgave, i salgs i butikker over hele landet. Få tilsendt utgaven gratis ved å abonnere (abo@nytid.no), eller klikk her.

Kommentarer