Bestill sommerutgaven her

Den norske dobbeltmoralen

The Power of the Periphery. How Norway Became an Environmental Pioneer for the World
Forfatter: Peder Anker
Forlag: Cambridge University Press (Cambridge / New York)
MILJØPIONERER: Fortellingen om den norske miljøtenkningens historie er et ambivalent portrett av Norges forestilte rolle som miljønasjon.

Den norske vitenskapshistorikeren Peder Anker, ansatt ved New York University, har siden 1990-tallet skrevet en lang rekke artikler om miljøteori, og blant bøkene hans finnes arbeider om økologisk design samt økologihistorien Empirial EcologyEnvironmental Order in the British Empire (2002). Når han nå griper tak i den norske miljøbevegelsens historie, opererer han som en lokalkjent omviser for utenlandske besøkende i det norske (intellektuelle) landskapet. Resultatet er en fremstilling som mytologiserer og avmytologiserer norske miljøtenkere på én og samme tid.

Anker begynner med norske oppdagere som Helge Ingstad og Thor Heyerdahl, som blandet sine oppsiktsvekkende ekspedisjoner til eksotiske steder med det forfatteren ser som en typisk norsk lengsel etter det enkle og autentiske liv. Tilsvarende presenterer han det norske hytte- og friluftslivet i etterkrigstiden som et forsøk på å vinne tilbake til – eventuelt tviholde på – en presumptivt renere og mer moralsk livsform, en typisk norsk blanding av primitivisme og naturpietisme.

Norske «do-gooders»

Bare ved å posisjonere seg utenfor den sivilisasjonen som de kritiserte og søke ut til periferien av Utkant-Norge kunne norske miljøtenkere skape seg et rent og ubesudlet utsynspunkt, hevder Anker: «På et globalt nivå ble det […] vakre, fredelige Norge satt i kontrast til en forurenset og plaget verden. Periferiens kraft var en sosial konstruksjon og et trossystem som understøttet miljøvernerens selvsikre gode blikk.»

En typisk norsk blanding av primitivisme og naturpietisme.

I Ankers kritisk-ironiske fremstilling er det mye nedlatende snakk om norske «do-gooders», et uttrykk som på engelsk viser til både naiv selvgodhet . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Anders Dunker
Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.

Du vil kanskje også like