Den ikoniske Glocken


Til tross for en nokså retningsløs fortelling, er denne samlingen av historier om en pistol ved navn Glock verdt å se.

Sand er frilans skribent.
Email: sverrevsand@gmail.com
Publisert: 2019-01-02
Weapon of Choice Regissører

Fritz Ofner Eva Hausberger (Østerrike)

Det er ikke noe galt med filmatisk akrobatikk i portretteringen av et tema eller fenomen. Så lenge det henger sammen på ett eller annet nivå. Så lenge du ikke får følelsen av at det er et helt koldtbord som blir oversett, mens du omhyggelig blir servert perifere sideretter og krydderier. Selv om den østerrikske dokumentarfilmskaperen Fritz Ofner pliktskyldig holder seg til våpenmerket Glock i hver eneste seksjon, er ikke arbeidsmåten helt overbevisende. Det er som om han selv sier: «Vi satte oss fore å filme noe om denne østerrikske pistolen, og dette er det vi endte opp med. Her er en pistol. Dette er stedet der den ble funnet opp. Her er en mann i en krigssone som ømt kjærtegner pistolen. Her er en annen mann i en annen tilnærmet krigssone som synger dens pris. Her er en politibetjent som bekymrer seg over mangelen på Glocker …»

Glock, Glock, Glock

Ingen grunn til å tvile på at dette var Ofners ord for dagen da han laget denne filmen. Etter resultatet å dømme virker det likevel som om han ikke har vært synderlig bevisst på hva slags film han ville prøve å lage. På sitt verste ser Weapon of Choice ut som noe Werner Herzog lot ligge i skuffen (noe som forresten ville vært ganske bemerkelsesverdig). Hvis nettopp denne pistolen – og intet annet enn denne pistolen – er det eneste fokuspunktet for filmen, kunne du egentlig slippe et kamera løs et hvilket som helst sted i den befolkede verden, og du ville finne politi og røvere som kunne komme med betraktninger om dette høyt skattede våpenet. Rett ut sagt er det også slik filmen fremstår: en samling små historier, der ordet «Glock» er den eneste fellesnevneren. Det betyr ikke at filmen ikke har sine øyeblikk.

<br>[ntsu_youtube url="https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=H_YfLpdh0fk

Begjærsobjekt

I motsetning til fortellingen, som altså fremstår som noe oppbrutt i alle sine skrudde perspektiver, har Weapon of Choice en liketil og avslappet stil. Alle deltakerne ser ut til å bli behandlet med full oppmerksomhet og rikelig med filmtid. Dette gir den en ærlig og uskyldig sjarme som ikke uten videre bør avvises.

Vi blir introdusert for den ikoniske gjenstanden i en krigssone, der en uidentifisert mann hengir seg til romantisering: «Vi er som venner,» sier han, og kjærtegner pistolen mens han legger ut om hvor knyttet han er til den etter så lang tid i dens selskap. Gitt at det er …

Abonnement halvår kr 450


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)