Den falske freden


Hva betyr de farer eller ofre en enkelt mann eller et enkelt folk må gjennom, når hele menneskehetens skjebne står på spill?

20. MAI 1967
Av: Ernesto «Che» Guevara

Det er over 21 år siden siste verdenskrig sluttet og diverse tidsskrifter feirer på utallige språk denne begivenhet, symbolisert ved seieren over Japan.
21 år uten en verdenskrig synes lenge i en epoke med alvorlige motsetninger, voldsomme sammenstøt og plutselige omveltninger. Men, uten å analysere de praktiske resultater av denne fred vi alle har sagt oss villige til å forsvare, må vi spørre om den er en realitet. En analyse viser at denne freden innebærer fattigdom, forfall og tiltakende utbytting.
Det er ikke hensikten her å skrive historie om alle de lokale konflikter som har oppstått etter Japans overgivelse. Heller ikke er det hensikten å slå fast omfanget og antallet av de indre uroligheter og borgerkriger som har funnet sted i disse fredens år. For oss klarer det seg å bruke krigene i Korea og Vietnam som argumenter mot den blåøyde optimismen.

1. Korea: Etter Koreakrigen lå den nordlige del av landet tilbake som et offer for en systematisk ødeleggelse uten sidestykke i moderne krigshistorie, sønderlemmet av bomber, uten fabrikker, skoler eller hospitaler – uten mulighet for å gi ti millioner mennesker tak over hodet. Her intervenerte USA med alle former for utryddelsesvåpen. Nye kjemiske og bakteriologiske våpen ble utprøvet. På USAs side kjempet den tvangsutskrevne sørkoreanske befolkning som kanonføde. Mot USA sto den koreanske folkehær samt frivillige fra Kina, støttet materielt av Sovjet.

2. Viet-Nam: Det vietnamesiske folk har …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte