Den evige olje

Vi går en svart framtid i møte. Fordi oljen er her for å bli. Bare spør oljeministeren. Nå skal også Grønland pumpes for det sorte gull.

Dag
Tidligere redaktør i Ny Tid (-2016).

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no

www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Energi. Vi skulle kanskje trodd at det var nå det ble slutt på oljeeventyrene. Spesielt nå etter oljekatastrofen i Mexicogolfen, som først tok 11 menneskeliv, så tusenvis av dyreliv, for så å ta livet av amerikanske strender og fiskeressurser.

Eller kanskje nå som det blir mer og mer klart at Norge er forbi sin oljetopp, sitt «peak oil». Oljeproduksjonen i Nordsjøen har gått ned siden inngangen til 2000-tallet. Selv ifølge Oljedirektoratet er 40 prosent av all norsk olje og gass allerede utvunnet, mens kun 24 prosent av resterende totalvolumet er påvist. Oljeoptimistene må derfor «håpe» at man engang i framtida finner de forventede resterende 36 prosentene, som ennå ingen vet hvor er, men som man jo vet bare må være der.

Hvis man også tenker på at utvinningsprosenten i Norge er høy, med 46 prosent, «mot normalt» rundt 25 prosent i resten av verden – skulle man tro at vindblåste Norge med sin lange kyst ville kunne være pioneren i nytenkning rundt grønne teknologi. Men nei.

Ny æra

Onsdag talte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) foran sine egne, de oljeindustrielle. Og hva sa han om Norges energisatsing i det 21. århundre? Jo, at den kom til å bli svært god… for oljeindustrien.

«Slik jeg ser det er, utsiktene for næringen gode i Norge. 60 prosent av ressursene er ikke hentet opp ennå, det gjør oss attraktive og det er stor interesse for utvinning på norsk sokkel. Med delelinjen i Barentshavet kommer en ny æra. Da legger vi til et område som er dobbelt så stort som Finnmark,» sa Riis-Johansen.

Akkurat. Ikke rart oljeindustrien kjemper mindre for Lofoten-utvinning nå som de har fått delelinje med Russland og enorme oljeutsikter helt i nord.

Og planene er store for det svarte gull. Hvert år brukes ufattelige 75 milliarder kroner, på norsk sokkel, på boring og brønnoperasjonerDet er over halvparten av alle utgiftene innen norsk oljeindustri til havs. Forskning på og utbygging av grønn teknologi er ikke engang på en brøkdel av dette.

Nå vil Senteret for bore- og brønnteknologi øke oljeutvinningsgraden enda mer: Først til 56 prosent, deretter 66 prosent, kom det fram i Stavanger på onsdag. Hver dråpe skal skvises ut. Om én måned kommer en ny statsbudsjettsak fra regjeringen. Da antyder ministeren at de vil satse enda mer på viktig forskning, altså på oljeforskning.

Godal og Judge

For mens Bellona, med dyktig hjelp fra Meteorologisk Institutt, har påvist hvordan Oljedirektoratet synes å ha fortegnet oljeutslippsfaren for Lofoten i sin forvatningsplan for Barentshavet, satser oljeindustrien videre. Onsdag ble tidligere Ap-statsråd Bjørn Tore Godal oog den amerikanskbritiske juristen Barbara Judge foreslått som nye styremedlemmer i det statlige Statoil.

Judge er ingen andre enn styreleder for det britiske pensjonsfondet. Nå skal hun sikre at «Statens pensjonsfond – Utland», også kjent som Oljefondet, fylles opp gjennom sin hovedleverandør Statoil.

Denne uka ble det også kjent at Grønland ligger an til å utnytte sin enorme oljeressurser. Om ikke annet kan det forstås at den økonomisk utnyttede øya ikke gjør som Ecuador og lar oljen ligge på havbunnen. Statsminister Kuupik Kleist viser da også til Norge som forbilde: Kan nordmennene, kan vi.

Men det gjør ikke framtida lyser i nord. Det mørkner nå. Det er høst. Bladene faller fra trærne. Ned på bakken. Råtner. Blir til ord, blir til jord. Og på sikt til olje. Akkurat som valgløftene om en grønnere framtid.

---
DEL