Den dødelige soyamafiaen


A Journey to the Fumigated Towns viser forurensningen og utryddelsen som truer Argentinas urbefolkning, forårsaket av soyaindustrien.

Wieczorek er kritiker bosatt i Paris.
Email: dieter@gmail.com
Publisert: 2019-01-02
A Journey to the Fumigated

Fernando E. Solanas (Argentina)

Solanas’ dokumentarfilm om soyamafiaen, som ble presentert ved Berlinalen 2018, starter med bilder av illegal snauhogst i et område i Salta-provinsen i det nordlige Argentina. Dette er urskog, og dermed er den fredet, men tusenvis av hektar med over hundre år gammel skog blir felt i løpet av bare noen uker, i hovedsak for å gi plass til dyrking av soyabønner.

Solanas deler filmen sin inn i ti kapitler; det gir klarhet og rytmisk eleganse. Ved å bruke to kameraer – et som filmer omgivelsene, og et som filmer det han gjør, møter og samtaler – skaper han en naturlig gjennomsiktighet; ingen ting på settet blir skjult for publikum.

<br>

Fernando Solanas Fernando Solanas.[/caption]

Hjelpeløshet er også den dominerende følelsen hos en lærer som bryter sammen i tårer foran kameraet til Solanas. Hun hadde sett flyene som kom tilbake med jevne mellomrom og sprøytet sin dødelige last over soyamarkene rett ved siden av skolen – av og til rett over den. I landsbyene som er omgitt av soyaplantasjer, er hele befolkningen i økende grad rammet av luftveis- og blodsykdommer, inkludert kreft. En betydelig endring i helsen til nyfødte er påvist de siste ti årene, med dødfødsler og deformerte spedbarn, noe som henger nøye sammen med den økende bruken av plantegift, slik barnelegen Ávila Vázquez og hans team har vært vitner til.

Millioner av …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)