Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Den dødelige soyamafiaen

A Journey to the Fumigated
Regissør: Fernando E. Solanas
(Argentina)

A Journey to the Fumigated Towns viser forurensningen og utryddelsen som truer Argentinas urbefolkning, forårsaket av soyaindustrien.

Solanas’ dokumentarfilm om soyamafiaen, som ble presentert ved Berlinalen 2018, starter med bilder av illegal snauhogst i et område i Salta-provinsen i det nordlige Argentina. Dette er urskog, og dermed er den fredet, men tusenvis av hektar med over hundre år gammel skog blir felt i løpet av bare noen uker, i hovedsak for å gi plass til dyrking av soyabønner.

Solanas deler filmen sin inn i ti kapitler; det gir klarhet og rytmisk eleganse. Ved å bruke to kameraer – et som filmer omgivelsene, og et som filmer det han gjør, møter og samtaler – skaper han en naturlig gjennomsiktighet; ingen ting på settet blir skjult for publikum.

Masseforgiftning

Filmen hopper rett inn i sentrum av katastrofen: Solanas møter wichiene, urbefolkningen som er de opprinnelige eierne av jorden. Noen av dem bor nå bak gjerder, andre måtte flytte til nærliggende landsbyer for å unnslippe fly-raidene som bombarderte området med plantegift. Den viktigste matkilden deres er ødelagt. Stilt overfor sult og sykdommer forårsaket av sprøytingen er de dømt til å forsvinne.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du har i dag lese noen frie artikler. Kom evt. tilbake om et par dager for flere. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

dieter@gmail.com
Wieczorek er kritiker bosatt i Paris.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

Alle mot alle

FLYKTNINGER: Samholdet pulveriseres, alle tenker bare på å klare seg selv, overleve, rive til seg en ekstra matbit, en plass i matkøen eller telefonkøen.

Mange norske konservative vil nikke anerkjennende til Burke

EN DOBBELTBIOGRAFI: Siden 1950-tallet har Burkes ideer fått en renessanse. Motstand mot rasjonalisme og ateisme står sterkt hos de 40–50 millioner evangelisk kristne amerikanerne.

En landbrugsklynge – et topmoderne industrielt kompleks

MAD: Problemet er adgangen til mad. Alle skal spise for at leve. Skal vi spise, må vi købe. For at købe, må vi arbejde. Vi spiser, fordøjer, og skider.

Dydens diktatur

KINA: Kinas kommunistparti praler i dag med, at det er i stand til at genkende enhver af landets 1.4 milliarder borgere inden for få sekunder. Europa må finde alternativer til den stigende polarisering mellem Kina og USA.

Protest kan koste deg livet

HONDURAS: Nina Lakhanis farlige søken etter sannheten bak drapet på miljøaktivisten Berta Cáceres ender opp i flere spørsmål enn svar.

Det kulturelle bindemiddelet

ROMAN: DeLillo iscenesetter en slags allmenn, paranoid tilstand, en mistenksomhet som har global rekkevidde.