Den dødelige soyamafiaen


A Journey to the Fumigated Towns viser forurensningen og utryddelsen som truer Argentinas urbefolkning, forårsaket av soyaindustrien.

Wieczorek er kritiker bosatt i Paris.
Email: dieter@gmail.com
Publisert: 2019-01-02
A Journey to the Fumigated
Regisør: Fernando E. Solanas
(Argentina)

Solanas’ dokumentarfilm om soyamafiaen, som ble presentert ved Berlinalen 2018, starter med bilder av illegal snauhogst i et område i Salta-provinsen i det nordlige Argentina. Dette er urskog, og dermed er den fredet, men tusenvis av hektar med over hundre år gammel skog blir felt i løpet av bare noen uker, i hovedsak for å gi plass til dyrking av soyabønner.

Solanas deler filmen sin inn i ti kapitler; det gir klarhet og rytmisk eleganse. Ved å bruke to kameraer – et som filmer omgivelsene, og et som filmer det han gjør, møter og samtaler – skaper han en naturlig gjennomsiktighet; ingen ting på settet blir skjult for publikum.

Masseforgiftning

Filmen hopper rett inn i sentrum av katastrofen: Solanas møter wichiene, urbefolkningen som er de opprinnelige eierne av jorden. Noen av dem bor nå bak gjerder, andre måtte flytte til nærliggende landsbyer for å unnslippe fly-raidene som bombarderte området med plantegift. Den viktigste matkilden deres er ødelagt. Stilt overfor sult og sykdommer forårsaket av sprøytingen er de dømt til å forsvinne. Barna deres har aldri sett en lærer eller blitt undersøkt av en lege. Uten tilgang til drikkevann og andre essensielle nødvendigheter er det usikkert om de vil overleve. Deres bønn om hjelp fra den argentinske regjeringen og de nye landeierne er ikke besvart.

Fernando Solanas
Fernando Solanas.

Hjelpeløshet er også den dominerende følelsen hos en lærer som bryter sammen i tårer foran kameraet til Solanas. Hun hadde sett flyene som kom tilbake med jevne mellomrom og sprøytet sin dødelige last over soyamarkene rett ved siden av skolen – av og til rett over den. I landsbyene som er omgitt av soyaplantasjer, er hele befolkningen i økende grad rammet av luftveis- og blodsykdommer, inkludert kreft. En betydelig endring i helsen til nyfødte er påvist de siste ti årene, med dødfødsler og deformerte spedbarn, noe som henger nøye sammen med den økende bruken av plantegift, slik barnelegen Ávila Vázquez og hans team har vært vitner til.

Millioner av …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal