Alle foto: Anne Kjersti Bjørn

Den delte byen

Klasseforskjellene er slående i vakre Rio de Janeiro. En by som har blitt beæret med – eller kanskje hjemsøkt av – to store sportsarrangementer på to år: VM i fotball 2014, og det forestående sommer-OL i august 2016. 

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 17.03.2016

Millionbyen Rio de Janeiro har en klart definert «vestkant». Her finner man blant annet Copacabana og Ipanema, kjent for sine vakre strender. Det merkelige og egenartede ved byen er imidlertid at det ligger favelaer – fattigkvarterer – nærmest i bakgården til områdenes dyre og strengt bevoktede luksushøyhus.
Første gang Einar Braathen og jeg besøkte Rio i 1983, traff vi Benedita da Silva i en av favelaene på Copacabana. Hun var leder lokalt for Brasils nye fremtidshåp, arbeiderpartiet Partido dos Trabalhadores (PT).Vi hadde storslått utsikt foran oss, og våre venner kunne ikke for sitt bare liv forstå at noen ville betale millioner for en leilighet der nede, når de kunne bo her på fjellsiden nærmest gratis! I 1983 var Brasil fortsatt et militærdiktatur. Benedita ble senere den første fargede kvinnen som på rekke og rad inntok posisjoner som senator, guvernør og statsråd i et demokratisert Brasil. Hun ble sosialminister i den første regjeringen til Luiz Inácio Lula i 2003.
Nå ser PTs lange regjeringsperiode ut til å nærme seg slutten. President Dilma Rousseff er upopulær i alle leire. For det første grunnet den største korrupsjonsavsløringen i landets historie, knyttet til statsoljeselskapet Petrobras. Rousseff er ikke innblandet, men hun tildeles det politiske ansvaret. For det andre fordi landet opplever økonomisk nedgang. Rousseffs regjering gjennomfører brutale nedskjæringer på statsbudsjettet.
Vi har bodd i byen i flere måneder av …… OBS. Se under …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.