Den bitre arven etter kolonitidens vold

«Me Too»-bevegelsen fortsetter å bane sin vei gjennom den vestlige verden, men slagordene har ingen gjenklang blant afrikanske kvinner.

Valdés er forfatter, antropolog og aktivist.

Jeg blir plukket opp av Faulka på flyplassen i Cape Town. Hun er medlem av Women in Black – et verdensomspennende nettverk av kvinner som har viet sine liv til kampen for fred og rettferdighet. Vi drar umiddelbart til Castle of Good Hope, hvor slaver fra hele kontinentet ble samlet før de ble fraktet videre til resten av verden – den hvite verden. Faulka går i hijab og kjører oss rundt i en leiebil. Hun forklarer meg at konferansen som organiseres av Women in Black, finner sted på slottet – i dag en av byens fremste turistattraksjoner – og valget av møtelokaler er ingen tilfeldighet. Hun og de andre initiativtakerne til konferansen ønsker at vi som utlendinger skal føle på smerten og fornedrelsen som skriker fra veggene. Flere hundre år med slavehandel har preget byen og etterlatt en bitter arv. Møtet starter faktisk med en healing-seremoni hvor noen kvinnelige sjamaner fra ulike etniske grupper ber åndene om tilgivelse og oppfordrer oss til å føle oss forbundet med våre forfedre.

Cape Town offisielt rammet av tørke

Slottet – som ble bygget av Det nederlandske ostindiske kompani – ble et symbol på et av de første kapitalistiske selskapene i verden, hvor nederlendere, skandinaver og tyskere gikk sammen om å kontrollere slave- og krydderhandelen i skarp konkurranse med spanjoler, portugisere, engelskmenn og franskmenn.

Flere hundre år med slavehandel har preget byen og etterlatt en bitter arv. 

Faulka – som er muslim – foreleser i lingvistikk på universitetet i den sør-afrikanske byen Stellenbosch. Hun har klare blå øyne i et brunt ansikt. Hun forteller leende: «Det gjør meg til en typisk borger av Cape Town, for vi er alle en blanding her. Jeg hadde en irsk bestefar som giftet seg med min indonesiske bestemor. Fra ham fikk jeg de blå øynene mine.»

Akkurat dette er Cape Town,

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.