Den bitre arven etter kolonitidens vold

«Me Too»-bevegelsen fortsetter å bane sin vei gjennom den vestlige verden, men slagordene har ingen gjenklang blant afrikanske kvinner.

Valdés er forfatter, antropolog og aktivist.
Email: agora158@gmail.com
Publisert: 2018-05-02

Jeg blir plukket opp av Faulka på flyplassen i Cape Town. Hun er medlem av Women in Black – et verdensomspennende nettverk av kvinner som har viet sine liv til kampen for fred og rettferdighet. Vi drar umiddelbart til Castle of Good Hope, hvor slaver fra hele kontinentet ble samlet før de ble fraktet videre til resten av verden – den hvite verden. Faulka går i hijab og kjører oss rundt i en leiebil. Hun forklarer meg at konferansen som organiseres av Women in Black, finner sted på slottet – i dag en av byens fremste turistattraksjoner – og valget av møtelokaler er ingen tilfeldighet. Hun og de andre initiativtakerne til konferansen ønsker at vi som utlendinger skal føle på smerten og fornedrelsen som skriker fra veggene. Flere hundre år med slavehandel har preget byen og etterlatt en bitter arv. Møtet starter faktisk med en healing-seremoni hvor noen kvinnelige sjamaner fra ulike etniske grupper ber åndene om tilgivelse og oppfordrer oss til å føle oss forbundet med våre forfedre.

Cape Town offisielt rammet av tørke

Slottet – som ble bygget av Det nederlandske ostindiske kompani – ble et symbol på et av de første kapitalistiske selskapene i verden, hvor nederlendere, skandinaver og tyskere gikk sammen om å kontrollere slave- og krydderhandelen i skarp konkurranse med spanjoler, portugisere, engelskmenn og franskmenn.

Flere hundre år med slavehandel har preget byen og etterlatt en bitter arv. 

Faulka – som er muslim – foreleser i lingvistikk på universitetet i den sør-afrikanske byen Stellenbosch. Hun har klare blå øyne i et brunt ansikt. Hun forteller leende: «Det gjør meg til en typisk borger av Cape Town, for vi er alle en blanding her. Jeg hadde en irsk bestefar som giftet seg med min indonesiske bestemor. Fra ham fikk jeg de blå øynene mine.»

Akkurat dette er Cape Town, [ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,7,9,10,11,12,13,14″ ihc_mb_template=”1″ ]en smeltedigel for mange innvandrergrupper. Akkurat nå er byen offisielt rammet av tørke, og på hvert eneste offentlige toalett blir vi bedt om å vaske oss med desinfeksjonsmidler i stedet for vann.

Skeptiske til Israel 

De rike, forteller Fauka, får vannet sitt direkte fra Taffelberget. De henter vannet fra fjellet ved hjelp av maskiner. Men de fattige har ikke slikt utstyr, og det er de som lever uten tilgang til rent vann.

Abonnement halvår kr 450

50 liter per dag og per person blir …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.