FISKEINDUSTRI / USA importerer 91 prosent av all matfisk fra den andre siden av kloden, og fiskeinntaket er begrenset til fem sorter mens gamle kystsamfunn ligger i ruiner. I Kambodsja renskes havbunnen tom og gold av illegalt fiske fra Vietnam. Tematikken er dyster, men to ulike dokumentarer finner lyspunkter.

Fish & Men – The High Cost of Cheap Fish
Regissører Darby Duffin, Adam Jones, USA

Current Sea
Regissør Christopher Smith, USA, Malaysia

Dokumentaren Fish & Men har tidlig et talende intervju med en blakk fisker som forteller at det å skaffe mat fra havet var et hederlig og nobelt yrke inntil nylig. Nå står han og andre fiskere med små fiskebåter i en umulig konkurranse mot enorme multinasjonale fisketrålere. En av Amerikas eldste havnebyer, pittoreske Gloucester i Massachusetts, er hardt rammet av fiskerikrisen.

Det er fisk i havet, men ikke de få matfiskene som forbrukerne foretrekker å spise. Filmen belyser mange årsaker til elendigheten som har rammet fiskerne. Forbrukernes forventning om billig middagsmat er ofte en populær forklaring fra bransjen, men er ikke alene årsaken. Konsekvensen av fiskeindustriens hensynsløse profittjag er et hav tomt for matfisk og lokalsamfunn uten bærekraft.

Filmen er enkel og ujålete . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Abonnement kr 195 kvartal