Den amerikanske katastrofen

Im Wahn. Die amerikanische Katastrophe

TRUMPISME: Hvordan dør demokratier? Ofte ved hjelp av valgte ledere. Slik var det i Russland, Ungarn, Tyrkia, Ukraina og Polen, foruten i flere søramerikanske land. Og i USA?

Historikerne Steven Levitsky og Daniel Ziblatt beskriver i boken How Democracies Die fire kjennetegn på blivende autokrater: De ignorerer demokratiske regler; de benekter motstanderens legitimitet; de tolererer eller støtter vold; de innskrenker borgerrettigheter og pressefrihet. «En politiker som oppfyller kun ett av disse kriteriene, gir grunn til bekymring», skriver de – og fortsetter om USA: «Med unntak av Richard Nixon har ingen presidentkandidat det siste århundret oppfylt ett eneste av disse fire kriteriene. Trump oppfyller alle fire.»

Forsømte borgere

Å forstå Donald Trumps Amerika er ingen enkel oppgave. Deler av hans suksess er riktignok enkle å begripe: at han får gehør hos «den jevne mann» i samfunnslag som demokratene har ignorert, og dermed samler store velgerskarer, forsømte borgere som gir blaffen i at Trump er blitt tatt i tusenvis av løgner – ifølge avisen The Washington Post hele 22 247 løgner de første 1316 dagene som president. Avisen oppdaterer fortløpende databasen med Trumps løgner.

Presidentens strategi, støttet av republikanske tilhengere, er enkel. Han har ikke bare skapt «alternative fakta».
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Ranveig Eckhoff
Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

En landbrugsklynge – et topmoderne industrielt kompleks

MAD: Problemet er adgangen til mad. Alle skal spise for at leve. Skal vi spise, må vi købe. For at købe, må vi arbejde. Vi spiser, fordøjer, og skider.

Dydens diktatur

KINA: Kinas kommunistparti praler i dag med, at det er i stand til at genkende enhver af landets 1.4 milliarder borgere inden for få sekunder. Europa må finde alternativer til den stigende polarisering mellem Kina og USA – mellem et statsligt overvågende diktatur og den liberalistiske individualismes hensynsløse selvudlevelse. Måske en form for anarkistisk samfundsorden?

Protest kan koste deg livet

HONDURAS: Nina Lakhanis farlige søken etter sannheten bak drapet på miljøaktivisten Berta Cáceres ender opp i flere spørsmål enn svar.

Det kulturelle bindemiddelet

ROMAN: DeLillo iscenesetter en slags allmenn, paranoid tilstand, en mistenksomhet som har global rekkevidde.

Kreativ ødeleggelse

SØPPEL: Norge er ikke rigget for tekstilsortering. Selv om vi sorterer søppel, er vi ikke i nærheten av steder i Japan, som kan resirkulere i 34 ulike kategorier. Der er målet at kommunene ikke sitter igjen med noe avfall – og uten søppelbiler!

Kontrollsamfunnet og det uregjerlige

SENMODERNE: Mennesker i dag får mer og mer kontroll over omgivelsene – men mister kontakt med verden. Hvor går grensen for målinger, kvalitetssikringer, kvantifiseringer og byråkratiske rutiner?