Demo mot hjemsendelse

Irakiske kurdere demonstrerer mot UDIs beslutning om at det er trygt nok å sende 2000 av dem tilbake til Kurdistan.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2001-05-24

Fredag denne uka demonstrerte hundrevis av irakiske kurdere i Oslo, Trondheim, Kristiansand om andre byer i Norge.

Under paroler som “Asylrettingheter for de irakisk kurdiske flyktningene” og “Irakisk Kurdistan er ikke et trygt land”, protesterte de mot at Utlendingsdirektoratets (UDI) forrige uke varslet hjemsendelse av rundt 2000 irakiske kurdere.

Kurderne har i over ett år ventet i uvisse på hva som skal skje med dem, etter at UDI i mars i fjor bestemte at Nord-Irak var trygt nok for dem. Men fordi det var umulig å sende dem tilbake til Kurdistan, fikk de alle midlertidig oppholdstillatelse i påvente av en “endelig løsning”.

Mens UDI mener det er trygt nok i Nord-Irak, er kurderne selv, samt Flyktningerådet og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), sterkt ueninge.

Representanter for de to sistnevnte organisasjonene var nylig i Nord-Irak for å undersøke forholdene.

Abonnement halvår kr 450

– Vi er sterkt uenig i UDIs vurderingen. Situasjonen er fremdeles uavklart, både med hensyn til en irakisk invasjon og fordi det er sterke spenninger mellom de to kurdiske partiene i området, sa Kari Mette Monsen i Flyktningerådet og Morten Tjessem i NOAS til Dagsavisen på søndag.

Lederen for Irakisk-kurdiske asylsøkeres- og flyktningers forening, Kamil Ahmed Faraj, sier til Ny Tid at de fleste av de 2000 kurderne har anket sakene sine inn for Utlendingsnemda.

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.