De vergeløse barnehjemsbarna


En bred gjennomgang av barnehjem i Finnmark på 1900-tallet. Boken bretter ut mishandling av barn som ikke står noe tilbake for det som praktiseres i fangeleire for voksne. Med Guds velsignelse.

Idéhistoriker og fast kritiker i Ny Tid.
Email: kjetkor@online.no
Publisert: 2006-01-16
       
Omsorg og overgrep. Møter med barnehjemsbarn.
Forfatter: Ingjerd Tjelle
Forlag: Nordnorsk forlag, Norge 2005

Innen rasehygienen hadde man en teori om «pauperisme». Den gikk ut på at hang til kriminalitet, prostitusjon, dårlige vaner og så videre, var arvelig, og at man burde bekjempe dette problemet ved å sterilisere dem som var bærere av dette arvestoffet. Dette var for eksempel bakgrunnen for at Scharffenberg ville sterilisere tatere.

Kristne som arbeidet innen forskjellige misjonsforeninger så annerledes på det; de mente at miljøfaktoren var viktigere, og at hvis man derfor fikk barn tidlig nok vekk fra dårlige hjem, ville mat, klær og disiplin, selvfølgelig sammen med kristen forkynning, kunne redde barna fra et dårlig liv.

Derfor var det en mengde misjonsforeninger som startet barnehjem tidlig på 1900-tallet. Journalist Ingjerd Tjelles bok handler om slike barnehjem i Finnmark fylke. Hun fattet interesse for dette temaet da «Korsfjord-saken» ble kjent i 2001. Hun skriver: «Omfattende overgrep ble av et tyvetalls tidligere barnehjemsbarn påstått å ha skjedd ved …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn