«De vil trolig bli mishandlet og torturert»


Menneskerettsorganisasjoner roper varsku mot utsending av ytterligere to tsjetsjenske menn: «Stor fare for at de vil bli torturert og drept, og at norske myndigheter gjør den samme fatale feilen en gang til,» sier både Den norske Helsingforskomité og russiske Memorial.

Undersøkende journalist i Ny Tid.
Email: oystein@nytid.no
Publisert: 2015-12-17

På Trandum sitter to tsjetsjenske menn som skal sendes ut av Norge. Både Den norske Helsingforskomité og den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial mener de kan bli torturert og drept dersom det skjer.
«De kom midt på natten og tredde en hette over hodet mitt. De brukte elektrosjokk sånn at jeg besvimte. De brukte noe skarpt for å rive ut neglen av fingeren min,» forteller «Jonas», som vil være anonym fordi han frykter at tsjetsjenske myndigheter kan torturere både ham og familien hans i Tsjetsjenia.
«Jonas» er allerede blitt sendt ut av Norge en gang tidligere. Han forteller at han den gang ble tatt av tsjetsjensk sikkerhetspoliti og torturert, men at han greide å rømme. En rapport fra Folkehelseinstituttet slår fast at skadene han har på fingeren samsvarer med utrivning av negl ved tortur. Rapporten sier også at arret han har i fjeset, samsvarer med stump vold mot ansiktet. En russisk legeerklæring fra 2012 slår fast at han hadde fått slag over hele kroppen, brukket nese, strøm på fingrene og at flere negler var revet ut og andre forsøkt avrevet.

Søskenbarnet drept. Iznaour sitter også på Trandum med endelig asylavslag. Han frykter det skal gå med ham som det gikk med søskenbarnet Apti Nazjujev (se hovedsak). Søskenbarnet fikk avslag på asylsøknaden sin i Norge, og måtte ut i 2011. Han ble funnet med knuste kneskåler, knust skalle og manglende tenner, dumpet i en elv.
«De kidnappet søskenbarnet mitt og utsatte ham for omfattende tortur. Det er dette jeg er mest redd for, dersom de sender meg ut – at de ikke skal drepe meg med én gang, at de skal torturere meg. Det er helt vanlig i Tsjetsjenia,» sier Iznaour, som jobbet som birøkter før han flyktet til Norge.
I en legeerklæring fra kirurgisk poliklinikk ved Sykehuset Innlandet avdeling Gjøvik står det at Iznaour har skader i begge skuldrene som følge av tortur der han ble hengt opp etter hendene, som var bundet bak ryggen hans. Han er også operert for disse skadene. Det står dessuten at han har hatt et vekttap på ti kilo og sliter med nattesvette grunnet ettervirkningene av tortur. Iznaour fikk sin asylsøknad behandlet på nytt, fordi UNE og norske myndigheter fikk se obduksjonsrapporten etter drapet på Apti Nazjujev. Obduksjonsrapporten slår fast at hans søskenbarn døde av tortur. Da Iznaour fikk saken sin behandlet av norsk rett, kom retten imidlertid frem til at søskenbarnet Apti Nazjujev ikke hadde dødd av …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal