«De vil trolig bli mishandlet og torturert»

Menneskerettsorganisasjoner roper varsku mot utsending av ytterligere to tsjetsjenske menn: «Stor fare for at de vil bli torturert og drept, og at norske myndigheter gjør den samme fatale feilen en gang til,» sier både Den norske Helsingforskomité og russiske Memorial.

Øystein Windstad
Undersøkende journalist i Ny Tid.

På Trandum sitter to tsjetsjenske menn som skal sendes ut av Norge. Både Den norske Helsingforskomité og den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial mener de kan bli torturert og drept dersom det skjer.
«De kom midt på natten og tredde en hette over hodet mitt. De brukte elektrosjokk sånn at jeg besvimte. De brukte noe skarpt for å rive ut neglen av fingeren min,» forteller «Jonas», som vil være anonym fordi han frykter at tsjetsjenske myndigheter kan torturere både ham og familien hans i Tsjetsjenia.
«Jonas» er allerede blitt sendt ut av Norge en gang tidligere. Han forteller at han den gang ble tatt av tsjetsjensk sikkerhetspoliti og torturert, men at han greide å rømme. En rapport fra Folkehelseinstituttet slår fast at skadene han har på fingeren samsvarer med utrivning av negl ved tortur. Rapporten sier også at arret han har i fjeset, samsvarer med stump vold mot ansiktet. En russisk legeerklæring fra 2012 slår fast at han hadde fått slag over hele kroppen, brukket nese, strøm på fingrene og at flere negler var revet ut og andre forsøkt avrevet.

Søskenbarnet drept. Iznaour sitter også på Trandum med endelig asylavslag. Han frykter det skal gå med ham som det gikk med søskenbarnet Apti Nazjujev (se hovedsak). Søskenbarnet fikk avslag på asylsøknaden sin i Norge, og måtte ut i 2011. Han ble funnet med knuste kneskåler, knust skalle og manglende tenner, dumpet i en elv.
«De kidnappet søskenbarnet mitt og utsatte ham for omfattende tortur. Det er dette jeg er mest redd for, dersom de sender meg ut – at de ikke skal drepe meg med én gang, at de skal torturere meg. Det er helt vanlig i Tsjetsjenia,» sier Iznaour, som jobbet som birøkter før han flyktet til Norge.
I en legeerklæring fra kirurgisk poliklinikk ved Sykehuset Innlandet avdeling Gjøvik står det at Iznaour har skader i begge skuldrene som følge av tortur der han ble hengt opp etter hendene, som var bundet bak ryggen hans. Han er også operert for disse skadene. Det står dessuten at han har hatt et vekttap på ti kilo og sliter med nattesvette grunnet ettervirkningene av tortur. Iznaour fikk sin asylsøknad behandlet på nytt, fordi UNE og norske myndigheter fikk se obduksjonsrapporten etter drapet på Apti Nazjujev. Obduksjonsrapporten slår fast at hans søskenbarn døde av tortur. Da Iznaour fikk saken sin behandlet av norsk rett, kom retten imidlertid frem til at søskenbarnet Apti Nazjujev ikke hadde dødd av tortur. Rettens konklusjon om søskenbarnets dødsårsak er beviselig en feilslutning. UNE har erkjent at obduksjonsrapporten til søskenbarnet er ekte, og på bakgrunn av dette behandlet de saken hans på nytt. I november fikk han avslag på nytt.

«Stor fare for overgrep». Menneskerettsorganisasjonen Den norske Helsingforskomité har kommet med uttalelser i sakene til begge de to som sitter på Trandum.
«Hvis disse blir sendt tilbake, er det stor fare for at de vil bli torturert igjen. Det spiller ingen rolle om de blir sendt til Russland eller Tsjetsjenia. De kan bli hentet på flyplassen i Moskva, torturert og utsatt for omfattende overgrep, og i verste fall dø eller bli drept senere,» sier Lene Wettestrand, seniorrådgiver i organisasjonen.

Julie Wilhelmsen, NUPI.
Julie Wilhelmsen, NUPI.

Tror ikke på forklaringene. Både Iznaour og «Jonas» har fått asylsøknadene avvist av UDI, Utlendingsnemnda og norsk rett. «Jonas» vant i Oslo tingrett, men staten anket og fikk medhold i Borgarting lagmannsrett. Verken norsk rett eller utlendingsmyndighetene tror at de snakker sant.
Seniorforsker ved NUPI, Julie Wilhelmsen, er kritisk til at hverken utlendingsmyndighetene eller retten ikke tror på det Helsingforskomiteen og den russiske samarbeidsorganisasjonen Memorial sier. «Det mener jeg er helt merkelig. Det er veldig vanskelig å få solid informasjon om hva som foregår i Tsjetsjenia. Det er nesten ingen organisasjoner eller andre som jobber på bakken der. Memorial har gjort dette i 30 år i Tsjetsjenia, og er så troverdige at de har blitt nominert til Nobels fredspris flere ganger – sist av Erna Solberg i 2012,» sier Wilhelmsen.
I en uttalelse fra Memorial står det at ti forskjellige vitner i Tsjetsjenia som organisasjonen har vært i kontakt med, stadfester at det vil være fare for Iznaour å bli sendt tilbake til Russland eller Tsjetsjenia. Memorial mener også at det stemmer at både «Jonas» og Iznaour har blitt torturert tidligere, og at det er stor fare for at det kan skje igjen.

Hører på Helsingforskomiteen. I dokumentene fra UDI, Utlendingsnemnda og rettssakene vektlegges det at både Iznaour og «Jonas» har endret forklaringene sine underveis i prosessen. Det fremheves at begge har fortalt nye ting som de ikke sa i asylintervjuene. På bakgrunn av dette blir begge funnet utroverdige. Utlendingsnemnda og seksjonssjef Torgeir Tofte Jørgensen svarer på vegne av norske utlendingsmyndigheter om saken til Iznaour:

«Det er dette jeg er mest redd for, dersom de sender meg ut – at de ikke skal drepe meg med én gang, at de skal torturere meg.»

«Vi har gjort en fremtidsrettet vurdering, og har sett på om han kan ha risiko for forfølgelse ved retur. Vi har kommet frem til at han kan returnere. Det er heller ikke utrygt for tsjetsjenere generelt å returnere, og derfor kan han returnere til Tsjetsjenia.»

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.