De vestlige verdienes nihilisme

La Défaite de l’Occident (‘Vestens nederlag’)
Forfatter: Emmanuel Todd
Forlag: Gallimard, (Frankrike)
MILITARISME / Ukrainakrigen risikerer å bli opptakten til en uunngåelig nedgang for Vesten. De nordiske landene er nå blant de største leverandørene av våpen til Ukraina. Denne boken er en kvantitativ anskueliggjøring av Vestens forfall og av økende mistillit til institusjoner blant store deler av befolkningen i vestlige samfunn. Vesten kan ikke lenger aspirere til moralsk lederskap i verden.

Alle kjente personer har en claim to fame, en hendelse som gjorde dem berømt. Den franske historikeren og antropologen Emmanuel Todd ble berømt da han spådde Sovjetunionens fall i 1976, på et tidspunkt da Sovjetunionen ennå ikke ga inntrykk av å være en gigant med leirføtter. Suksessen med spådommen har ikke forlatt den franske historikeren siden.

I sin siste bok La Défaite de l’Occident, som ble utgitt på Gallimard tidligere i år, våger Emmanuel Todd å komme med en ny profeti: Krigen i Ukraina, som den franske forskeren først og fremst ser som en stedfortrederkrig mellom Vesten og Russland på ukrainsk jord, risikerer å bli opptakten til en uunngåelig nedgang for Vesten. En tilbakegang som for noen år siden ville ha virket utenkelig. Mange av oss sitter mentalt fast i 1989, fanget i Vestens selvforherligende diskurs, overbevist om at Vesten enkelt kunne påtvinge resten av verden sin modell. Men til tross for at Vesten har en langt høyere BNP enn Russland, har Vesten vist seg ute av stand til å påføre Russland et avgjørende nederlag, og de kan ikke produsere nok ammunisjon til å fortsette . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement

Abonnement kr 195 kvartal