De seiglivede kjønnsnormene


Selv om vi føler at vi har kommet langt i Norge, er det farlig å lene seg tilbake og tro at homolobbyen har utspilt sin rolle. 

Som leder av Skeiv Ungdom er jeg en del av den såkalte «organiserte homolobbyen», utpekt av høyreradikale krefter i Norge tilknyttet et nordeuropeisk fellesskap. Det var den norske delen av dette fellesskapet – deriblant ved den nazistiske grupperingen Den nordiske motstandsbevegelsen – som aksjonerte mot Skeive Sørlandsdager i august 2016, ved å ta ned og brenne opp homoflaggene som var hengt opp for anledningen. Det ble også hengt opp antihomo-plakater i Kristiansand sentrum. Disse menneskene har også et uttalt mål om å gjennomføre en større aksjon mot en av pride-feiringene i Norge til neste år.

Skeiv Ungdom homolobber for et samfunn hvor alle har like juridiske rettigheter og muligheter. Vi homolobber for at både du og naboen din skal ha disse rettighetene, helt uavhengig av kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og seksuell orientering. Vi skal fortsette å homolobbe så lenge det er nødvendig. For det trengs.

Motstanden lever. I løpet av de siste årene har rettighetsarbeidet i Norge kommet godt på vei mot å oppnå tilfredsstillende juridiske rettigheter for de av oss som bryter med normene for seksuell orientering og kjønnsidentitet. I 2016 har Stortinget vedtatt en lov som åpner for endring av juridisk kjønn uten å måtte gjøre kirurgiske, irreversible inngrep på kroppen. Kirkemøtet har i år åpnet opp for likekjønnet vigsel i Den norske kirke.

Norsk rettighetsarbeid er ikke isolert fra det som skjer i resten av verden. Motstanden mot dette arbeidet og fremskrittene det medfører, oppstår ikke i et vakuum. Russland er et av samti …

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte