forteljingar om mot
Forteljingar om mot

De risikerer livet for å skrive


Hvor ofte leser vi forfattere som har måtte flykte fra krig, dødstrusler, tortur og fengsel? Men lengter vi egentlig etter en slags avrusning fra et trygt, velstående, skjermet samfunn?

Email: thohill89@gmail.com
Publisert: 2019-02-01
Forteljingar om mot

Kari Klyve-Skaug (Norge)

Hva kan en innfødt nordmann si om det å skrive når det finnes mennesker som har vært tvunget i eksil fordi de skrev?

I dokumentaren Forteljingar om mot treffer vi Mansur Rajih (Jemen), Asieh Amini (Iran), Philo Ikonya (Kenya) og Musa Mutaev (Tsjetsjenia) – de er forfattere og aktivister som lever i eksil i Norge. I filmen beskriver de egne erfaringer med fengsel og tortur, med å ha mistet venner og familie i krig, og med å ha sett hjembyen sin brenne.

På toppen av det hele opplevde de at sannheten rundt disse hendelsene ikke så dagens lys der de befant seg. At alle som forsøkte å protestere, ble tiet i hjel. At myndighetene lot som om alt var bra, mens alle led. De følte seg tvunget til å gripe pennen for å fortelle om disse overgrepene, samtidig som denne handlingen tvang dem til å forlate hjemlandet sitt. De ble straffet for å ha fortalt.

Ytringsfrihet

Forteljingar om mot kan potensielt gi det litterære Norge en vekker. I mange av verdens hjørner må skribenter fortsatt kjempe for trygghet, frihet, likestilling og andre ting vi her tar for gitt. Disse privilegiene er litteraturen fremdeles i stand til å frambringe. Selv i dag, på trygg, norsk grunn, jobber de fire forfatterne aktivt med urettferdighetene som har funnet sted, og som stadig utspiller seg, i deres respektive hjemland. Tekster som måler temperaturen, analyserer samfunnet og bærer med seg fortrengte fortellinger. Tekster som ikke først og fremst handler om nyskapende språkbruk eller metafysisk gymnastikk, men som opplyser om hva som foregår i verden rundt oss. Disse forfatterne påtar seg ansvaret som burde tilhøre en fri presse og demokratiske myndigheter.

Den vestlandske regissørduoen Klyve & Klyve (produsenter her er Audun Skaug og Odveig Klyve) interesserer seg for kollisjonen mellom geografisk og kulturell tilhørighet, tradisjoner i møte med et samfunn i endringer, og kunsten – spesielt litteraturen – som en form for protest. Prosjektene deres har blitt godt mottatt i en rekke land, og Forteljingar om mot går fortsatt på rundgang i det norske festivallandskapet – vanligvis etterfulgt av en samtale med regissøren og en eller flere av forfatterene. Bergen internasjonale litteraturfestival for sakprosa og skjønnlitteratur (Littfest Bergen, som arrangeres for første gang 14.–17. februar i år) er blant disse, hvor Asieh Amini og Mansur Rajih skal lese dikt etter …

Abonnement kr 195/kvartal


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)