De rikes guru – fra utopi til bioterror og paranoia


Den urovekkende og spenstige TV-dokumentarserien Wild Wild Country har allerede rukket å bli et popkulturelt fenomen. Referansen til Det ville vesten signaliserer ville og forrykende hendelser.

Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 2018-05-02
Wild Wild Country
Regisør: Chapman og Maclain Way
(USA)

Da utopisamfunnet Rajneeshpuram ble etablert rundt den indiske guruen Bhagwan Shree Rajneesh (senere Osho) i Oregon, kom det til væpnet konflikt med det intolerante, konservative Utmarks-Amerika. Ikke bare hendelsene, men også karakterene er som hentet fra en westernfilm. Moralen likeså, eller snarere mangelen på sådan.

 

Velsmidd og glødende. Serien spiller godt på mange strenger og griper med sine mange problematiseringer. De amerikanske urverdiene – retten til å bygge seg sitt eget liv, erobre land og forøke flokken sin – motarbeides av myndighetene som skulle sikre nettopp disse verdiene. Dette er en dokumentarserie som tør å dypdykke. Her røskes det opp i sårhet, grums og smerte. Vi får portrettert en virkeligheten som langt overgår fiksjonen.

Regibrødrene Way har brukt fire år på produksjonen og vever sømløst sammen elementene: fremmedfrykt, maktkamp og ansvarsfraskrivelse er brennende lunter. Et rikt typegalleri øser av personlige livsreiser inn i den større beretningen. Utrolige avsløringer avdekker langt mer enn selve lovbruddene, og arkivmateriale gir tidsånd og temperatur.

Mesterhjernen bak forflytningen til Amerika og kjøpet av ranchen på cirka 260km2 i 1981, er en sped indisk kvinne.

Stormen kommer. En godlynt pensjonist i snekkerbukse, John Silvertooth, forteller entusiastisk om det første varselet om det usannsynlige i emning. På vei hjemmefra til postkontoret fikk han øye på en spinkel skikkelse stående noen meter unna. Han skjønte at det ikke var en amerikaner, men en europeer, ut fra fottøyet – fasjonable lærsko, ikke cowboystøvler. Etter en høflig utveksling hadde den fremmede sagt: «De kommer. Mange flere er på vei. Det kommer til å bli mye bråk.» Borgermesteren i den søvnige, lille byen Antelope i Oregon oppsummerer det hele treffende: «Selv i drømme var det umulig å forestille seg de utrolige og skremmende hendelsene som skulle komme.»

Abonnement kr 195/kvartal
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,7,9,10,11,12,13″ ihc_mb_template=”1″ ]

Dermed er scenen satt. Den støvete byen Antelope i ingenmannsland huser skarve femti innbyggere – for det meste fattige pensjonister som for første gang i livet har råd til et eget hjem. De kunne likeså godt blitt invadert av marsboere – nykommerne er for dem like fryktinngytende. Tusenvis av folk i samme oransje-rød-brune klær svermer høylytt inn for å få …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?