De rikes guru – fra utopi til bioterror og paranoia

Den urovekkende og spenstige TV-dokumentarserien Wild Wild Country har allerede rukket å bli et popkulturelt fenomen. Referansen til Det ville vesten signaliserer ville og forrykende hendelser.

Ellen Lande
Lande er filmskribent og regissør.

Wild Wild Country

Chapman og Maclain Way

USA

Da utopisamfunnet Rajneeshpuram ble etablert rundt den indiske guruen Bhagwan Shree Rajneesh (senere Osho) i Oregon, kom det til væpnet konflikt med det intolerante, konservative Utmarks-Amerika. Ikke bare hendelsene, men også karakterene er som hentet fra en westernfilm. Moralen likeså, eller snarere mangelen på sådan.

 

Velsmidd og glødende. Serien spiller godt på mange strenger og griper med sine mange problematiseringer. De amerikanske urverdiene – retten til å bygge seg sitt eget liv, erobre land og forøke flokken sin – motarbeides av myndighetene som skulle sikre nettopp disse verdiene. Dette er en dokumentarserie som tør å dypdykke. Her røskes det opp i sårhet, grums og smerte. Vi får portrettert en virkeligheten som langt overgår fiksjonen.

Regibrødrene Way har brukt fire år på produksjonen og vever sømløst sammen elementene: fremmedfrykt, maktkamp og ansvarsfraskrivelse er brennende lunter. Et rikt typegalleri øser av personlige livsreiser inn i den større beretningen. Utrolige avsløringer avdekker langt mer enn selve lovbruddene, og arkivmateriale gir tidsånd og temperatur.

Mesterhjernen bak forflytningen til Amerika og kjøpet av ranchen på cirka 260km2 i 1981, er en sped indisk kvinne.

Stormen kommer. En godlynt pensjonist i snekkerbukse, John Silvertooth, forteller entusiastisk om det første varselet om det usannsynlige i emning. På vei hjemmefra til postkontoret fikk han øye på en spinkel skikkelse stående noen meter unna. Han skjønte at det ikke var en amerikaner, men en europeer, ut fra fottøyet – fasjonable lærsko, ikke cowboystøvler. Etter en høflig utveksling hadde den fremmede sagt: «De kommer. Mange flere er på vei. Det kommer til å bli mye bråk.» Borgermesteren i den søvnige, lille byen Antelope i Oregon oppsummerer det hele treffende: «Selv i drømme var det umulig å forestille seg de utrolige og skremmende hendelsene som skulle komme.»

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

2 kommentarer

 1. Ett punkt til må nevnes. Det var utelukkende et kritisk helseproblem, ryggsmerter pga. fremfall av en mellomvirvelskive (diskusprolaps), som fikk Osho til å dra til USA for et MIDLERTIDIG opphold. Han hadde aldri noen intensjoner eller ønske om å bli boende i USA.

  Det er ikke korrekt at «lokale myndigheter tvinger Bhagwan til å forlate hjemlandet og sin ashram i Pune.» For det første, ingen kan tvinges til å flytte fra sitt hjemland. For det andre, myndighetene i Pune representerte aldri en virkelig trussel mot ashram’en i Pune. Oshos tre siste år ble jo tilbragt i akkurat den samme ashram’en, som i dag konkurrerer med Taj Mahal om å være Indias største turistattraksjon.

 2. Mange takk for fyldig, detaljert og god anmeldelse av dokumentaren! Da jeg nettopp er ferdig med å skrive en 80-siders biografi om Osho, kan jeg føye til noen detaljer og opplysninger som ikke kom frem i filmen.

  1) Osho skrev aldri en eneste bok. Samtlige 600-700 bøker i hans navn er transkriberte foredrag.

  2) Rajneesh’erne hadde i utgangspunktet NULL interesse av å innta spøkelsesbyen Antelope, som lå 29 kilometer fra Rajneeshpuram. Det var utelukkende de juridiske vanskelighetene som de lokale og statlige myndigheter i Oregon skapte, som TVANG dem til å måtte ta kontroll over Antelope. De prøvde å sjarmere innbyggerne og politikerne i åtte måneder, men til ingen nytte.

  3) Sheela hadde allerede US statsborgerskap da de kom til USA sommeren 1981. Hun hadde vist klare psykopatiske trekk i årene før dette, som Osho MÅ ha vært klar over. Men hennes kriminelle aktiviteter oppdaget han dessverre alt for sent.

  4) Mannen som bombet Rajneesh Hotel ble senere identifisert, dømt og fengslet.

  5) Osho ble varetektsfengslet i USA i oktober 1985. Den endelige dommen mot ham den 14. november 1985 var basert på kun to tiltalepunkter: at han angivelig skulle ha arrangert minst ett papirekteskap, og at han i sin søknad om turistvisum til USA angivelig hadde løyet om begrunnelsen for hvorfor han ville besøke USA. For disse to punktene ble han utvist fra USA, samt måtte betale en bot på 400.000 dollar.

  6) Establishment-media har i tiden etter Oshos død vist at de verken har EVNE eller VILJE til å skille klart mellom den destruktive KULTEN bestående av en morderbande på 10-15 personer som adlød Sheela, og den meget kreative, konstruktive og livsbejaende Osho-bevegelsen som besto av flere tusen sannyasin’er.

  7) Jeg synes selv dokumentaren var meget bra ved å la alle perspektivene få komme FULLT til orde. Men på begge sider er det likevel en viss sutring, over at enda mer kunne ha blitt sagt, og at noe kunne ha blitt vektlagt tyngre.

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.