De norske styrkene i Irak


I vinter har debatten om Norge skal sende soldater til Irak eller ikke rast, eller den burde i alle fall ha gjort det. De fleste har fått med seg de grusomme herjingene til ISIL og ønsker å stanse dem, men det har vært merkverdig lite diskusjon om valg av strategier for å oppnå dette.

Email: sjur.cp@c2i.net
Publisert: 2015-03-24

Som svar på fremgangen til Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) sommeren 2014, begynte ulike stater å intervenere i den pågående konflikten i Syria og Irak, og senere også i Libya. USA gikk i august i gang med å danne en internasjonal koalisjon mot ISIL. Norge tilsluttet seg denne i oktober. Oppdraget har verken FN- eller NATO-mandat, men den irakiske regjeringen har bedt om hjelp, og det er dannet en koalisjon mot ISIL bestående av over 60 land og organisasjoner anført av USA, der også arabiske land deltar. Det ble besluttet at rundt 120 norske soldater skulle sendes til Irak, men Forsvarsdepartementet opplyser nå at den norske styrken på sikt vil bestå av totalt rundt 80 soldater. Det er opprettet en kjernegruppe på omtrent 20 land der Norge er medlem. Norge er med andre ord kun en liten brikke i et stort spill. Det er langt fra første gang vestlige styrker lærer opp irakiske soldater. USA brukte etter invasjonen mange år og flere hundre milliarder kroner …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal