De lydige tjenere

NATO-forsvaret utgjør en sektor av samfunnet som bare kan møtes med total opposisjon. (Leder i Orientering 22.3.1969)

Kampanjen «Norge ut av Nato» har nylig sendt ut en erklæring, der det blir slått fast at NATO-medlemskapet gir grunn til militærnekting. Dette begrunnes både med vår deltakelse i militæralliansens atomvåpen-strategi og det «stadig sterkere samarbeidet med fascistpregede og autoritære stater, som med NATO-støtte bekjemper frigjøringsbevegelser og utvider sin undertrykkelse og utbytting av andre folk. Som NATO-medlem er vi medansvarlig i denne forbryterske virksomhet.

Arbeiderbladet gjengir mesteparten av uttalelsen, men fjerner behendig et lite avsnitt der det blir påvist hvordan Norge forbereder seg til bruk av atomvåpen. «Vår base og atompolitikk ligger fast», heter det alltid i Arbeiderbladet, og opplysninger om at stridsgruppesjefer og annet operativt nøkkelpersonell opplæres og øves i (simulert) bruk av atomvåpen, egner seg derfor ikke til offentliggjørelse. Det skal være ro omkring disse spørsmål, og hva skal en NATO-redaksjon ellers bruke saksa til?

Dagbladet har fjernet ca. 2/3 av uttalelsen, og bringer derfor ikke et eneste ord om atomvåpenspørsmålet.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

toreorientering@nytid.no
Eriksen skrev for Ny Tids forgjenger Orientering.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

En landbrugsklynge – et topmoderne industrielt kompleks

MAD: Problemet er adgangen til mad. Alle skal spise for at leve. Skal vi spise, må vi købe. For at købe, må vi arbejde. Vi spiser, fordøjer, og skider.

Dydens diktatur

KINA: Kinas kommunistparti praler i dag med, at det er i stand til at genkende enhver af landets 1.4 milliarder borgere inden for få sekunder. Europa må finde alternativer til den stigende polarisering mellem Kina og USA – mellem et statsligt overvågende diktatur og den liberalistiske individualismes hensynsløse selvudlevelse. Måske en form for anarkistisk samfundsorden?

Protest kan koste deg livet

HONDURAS: Nina Lakhanis farlige søken etter sannheten bak drapet på miljøaktivisten Berta Cáceres ender opp i flere spørsmål enn svar.

Det kulturelle bindemiddelet

ROMAN: DeLillo iscenesetter en slags allmenn, paranoid tilstand, en mistenksomhet som har global rekkevidde.

Kreativ ødeleggelse

SØPPEL: Norge er ikke rigget for tekstilsortering. Selv om vi sorterer søppel, er vi ikke i nærheten av steder i Japan, som kan resirkulere i 34 ulike kategorier. Der er målet at kommunene ikke sitter igjen med noe avfall – og uten søppelbiler!

Kontrollsamfunnet og det uregjerlige

SENMODERNE: Mennesker i dag får mer og mer kontroll over omgivelsene – men mister kontakt med verden. Hvor går grensen for målinger, kvalitetssikringer, kvantifiseringer og byråkratiske rutiner?