Advocate Regissører Rachel Leah Jones og Philippe Bellaiche

De fortaptes forsvarer

ISRAEL: I nesten femti år har Lea Tsemel vært i frontlinjen i kampen for rettferdighet og medfølelse for dem som er fortapt og umulige å forsvare.

Bianca-Olivia Nita
Nita er freelance journalist og kritiker for Ny Tid.
Email: olivianita@outlook.com
Publisert: 01.08.2019
320517522
Advocate

Rachel Leah Jones Philippe Bellaiche (Canada, Sveits, Israel)

Palestinske lovovertredere som blirstilt for retten i Israel, risikerer å ha tapt før saken har begynt. Somaggressiv og fryktløs jødisk advokat har Lea Tsemel gjort forsvar av palestineretil sitt liv og sin misjon. I nesten femti år har Tsemel stått i frontlinjen ikampen for rettferdighet og menneskerettigheter for dem som virker fortapt ogumulige å forsvare i samfunnets øyne. Advocateer et portrett av hennes mot, hennes kamper –gamle og nye – og også hennes drøm. Hun kjemper for sosial og politiskrettferdighet, ikke for individuelle dueller i rettssalen, men for Israelsframtid og fortid.

Terrorister

En ung arabisk mann går om bord i en buss, hvor han knivstikker sjåføren og elleve av passasjerene. Tretten år gamle Ahmad og fetteren hans gjennomfører en knivstikker-raptus i et boligområde i Jerusalem. En deprimert mor, Israa, setter fyr på bilen sin mens hun skriker Allahu Akbar. Dersom ofrene for slike handlinger er jøder, får palestinske voldsmenn ofte merkelappen «terrorister» i mediene, og sakene deres blir trofeer i den pågående politiske kampen mellom israelske og palestinske myndigheter. Sakene deres dømmes etter dobbel standard, ettersom maktbalansen ikke er til deres fordel i utgangspunktet: Okkupanten dømmer den okkuperte og gjør det umulig for Justitia å være blind.

Slik Tsemel ser det, er klientene hennes først og fremst mennesker – mennesker som har gjort noe, mennesker i trøbbel, og mennesker med familier og historier. Ser man forbi volden og merkelappene, er det gjennom disse sakene tydelig hvordan hele det israelske samfunnet blør, hvordan frykt og lidelse berører alt og alle.

https://vimeo.com/320517522

… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.