Lea Tsemel
Israeli lawyer Lea Tsemel, 75, in her Jerusalem office. The documentary Advocate, about her work representing Palestinian suspects accused of attacks on Israelis, has sparked controversy in Israel.

De fortaptes forsvarer


ISRAEL: I nesten femti år har Lea Tsemel vært i frontlinjen i kampen for rettferdighet og medfølelse for dem som er fortapt og umulige å forsvare.

Nita er freelance journalist og kritiker for Ny Tid.
Email: olivianita@outlook.com
Publisert: 2019-08-01
Advocate

Rachel Leah Jones Philippe Bellaiche (Canada, Sveits, Israel)

Palestinske lovovertredere som blir stilt for retten i Israel, risikerer å ha tapt før saken har begynt. Som aggressiv og fryktløs jødisk advokat har Lea Tsemel gjort forsvar av palestinere til sitt liv og sin misjon. I nesten femti år har Tsemel stått i frontlinjen i kampen for rettferdighet og menneskerettigheter for dem som virker fortapt og umulige å forsvare i samfunnets øyne. Advocate er et portrett av hennes mot, hennes kamper – gamle og nye – og også hennes drøm. Hun kjemper for sosial og politisk rettferdighet, ikke for individuelle dueller i rettssalen, men for Israels framtid og fortid.

Palestinske voldsmenn kalles “terrorister”

En ung arabisk mann går om bord i en buss, hvor han knivstikker sjåføren og elleve av passasjerene. Tretten år gamle Ahmad og fetteren hans gjennomfører en knivstikker-raptus i et boligområde i Jerusalem. En deprimert mor, Israa, setter fyr på bilen sin mens hun skriker Allahu Akbar. Dersom ofrene for slike handlinger er jøder, får palestinske voldsmenn ofte merkelappen «terrorister» i mediene, og sakene deres blir trofeer i den pågående politiske kampen mellom israelske og palestinske myndigheter. Sakene deres dømmes etter dobbel standard, ettersom maktbalansen ikke er til deres fordel i utgangspunktet: Okkupanten dømmer den okkuperte og gjør det umulig for Justitia å være blind.

Slik Tsemel ser det, er klientene hennes først og fremst mennesker – mennesker som har gjort noe, mennesker i trøbbel, og mennesker med familier og historier. Ser man forbi volden og merkelappene, er det gjennom disse sakene tydelig hvordan hele det israelske samfunnet blør, hvordan frykt og lidelse berører alt og alle.

Denne virkeligheten er drivkraften bak Tsemels arbeid. Gjennom intervjuer, fotografier og arkivopptak dykker Advocate ned i Tsemels fortid. Hennes historie går tilbake til en oppvåkningsperiode som omfatter kjernen i den israelske konflikten, og beveger seg gjennom de skjellsettende sakene hennes når hun forsvarer feminister, ikkevoldelige demonstranter, væpnede militante og fundamentalister. Alle disse sakene har bidratt til å bygge …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement kr 195/kvartal

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)