De anstendige


Orientering 17. August 1968

Email: janmyrdal@orientering.no
Publisert: 2018-08-01

Hva ville De si hvis jeg helte bensin over min hund, min katt, min hustru – og så tente på? Det er neppe noen tvil om svaret. Men når det gjelder profitt og «næringsliv», blir det vi alle ser på som umoralsk, moralsk. Jeg går ut fra at aksjeeierne og medarbeiderne i Dow Chemicals straks ville ringe politiet om de så meg tenne fyr på andre – dyr eller mennesker. Men hva annet er det Dow bedriver, og hvorfor kan man ikke anklage en eier av Dow-aksjer for å tjene penger på å brenne barn? spør Jan Myrdal i denne kronikken. Og han gir selv svar.

Jeg har hund. Jeg har katt. Jeg har hustru. Jeg har barn. Er en god borger. Nå skal jeg skaffe meg akvarium også. 112 liter. I dét skal jeg ha planter og fisker. Dem skal jeg se på. Jeg klipper min gressplen. Jeg plukker rips. Jeg er en god borger.

Hvis jeg en morgen ble grepet av selsomme lyster, helte bensin over min hund, helte bensin over min katt, helte bensin over min hustru, helte bensin over mine barn, helte bensin i mitt akvarium, helte bensin over min gressplen, helte bensin inn over mine ripsbusker. For et bål det skulle bli om jeg så tente på!

Og hvor opprørt skulle ikke landet bli! De kan selv tenke Dem overskrifter og bilder og dagsrevyinnslag. Hvis jeg mente jeg gjorde dette for moro skyld, ville jeg temmelig omgående bli erklært for psykotisk. Deretter ville jeg kunne betrakte tilværelsen fra sjette avdeling.

Jeg er helt enig i den moralske vurdering av handlinger som å brenne opp sin hund, sin katt, sin hustru, sine barn, sine akvarieplanter, sine akvariefisker, sin gressplen, sine ripsbusker. Jeg er også enig i at folk som handler slik, er syke.

Abonnement kr 195/kvartal

Derimot er jeg ikke enig i at det er nyheter. Jeg er heller ikke enig med dem som mener at slikt må straffes. Å opptre på den måten er å være syk og trenge pleie.

For ytterligere å berolige de lesere som kjenner seg ille berørt av tanken på stanken fra brennende hunder, katter, hustruer, barn, akvarieplanter, akvariefisker, gressplener og ripsbusker, vil jeg understreke at jeg ikke bare er motstander av å brenne opp egne hunder osv., men også av å brenne opp andres hunder, osv., og at jeg dertil ikke går med på at mennesker kan betraktes som «mine» eller «dine» mennesker. Jeg er således prinsipiell motstander av å helle bensin over og siden tenne på hunder osv., og denne grunnoppfatningen deles nok av det overveldende flertall av leserne.

Nå! Så er det fastslått. La oss se hvor det …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?