Dansk debatt i Norge

Den siste ukas debatt om Klassekampen, Witoszek og «anti-islamske nettverk» viser at Norge har fått et debattklima med danske tilstander.

Dag
Tidligere redaktør i Ny Tid (-2016).

For fire år siden advarte en kommentar i Ny Tid mot «danske tilstander» i Norge. Det innebærer en ekstrem opptatthet av minoritetenes rolle. Og hårsår mistenkeliggjøring av debattmotstandere, hvor kritikk ofte blir til «angrep på ytringsfriheten».

Etter denne ukas debatt i tabloidene er det ikke lenger tvil: Norge følger nå i danske fotefar. Vi har fått norske tilstander.

Lørdag skrev Klassekampen at Nina Witoszek, Shabana Rehman og Hans Rustad inviterer til et «anti-islamsk nettverk». – Vi bør la oss inspirere av danskene, uttalte Rustad, og viste til Europas mest opphissede debattklima.

Rehman kalte oppslaget for en «organisert løgn», mens hun og Witoszek i Dagbladet mandag skrev at det var et «trippeldrap». I Aftenposten kalte de KK et «forum mot ytringsfrihet»: «Nå har alle fanatikere og ideologiske gærninger fått lisens til å ta oss og våre venner». Så sto det at Rehman var blitt drapstruet, men på TV2s Tabloid sa hun: «Det som står i Aftenposten er feil.»

Tirsdag rådet Aftenposten KK om å sette tolkningen «forum mot islam» på kommentarplass. Mens redaktør Braanen skrev at avisa «bidro vi til ny emosjonalitet i en situasjon der vi heller trenger nøkternhet. Det er min feil, og det beklager jeg.»

Akkurat da vi trodde vi var ferdige med Muhammed-harselasen, Graff-tegningen, Morgenbladets jødetegning og Gaarder-debattene, kom en ny runde. Fellestrekket er båssettingene, hårsårheten, mistenksomheten. Mens de debattene egentlig handler om, ikke er med.

Det er deilig å være norsk i Danmark, men enda bedre i Norge.

---
DEL

Legg igjen et svar