Danser uten frihet

NORSK SPILLEFILM: Jorunn Myklebust Syversens andre spillefilm er en sterk og urovekkende skildring av sosial kontroll i norske pinsemenighetsmiljøer.

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 03.10.2019
357366224

«Vi har akkurat nok religion til å få oss til å hate, men ikke nok til å få oss til å elske hverandre.» Jeg kom til å tenke på dette sitatet av forfatteren Jonathan Swift da jeg så Jorunn Myklebust Syversens nye spillefilm Disco. Riktignok finnes det sannsynligvis mer relevante sitater med hensyn til filmens innhold, men disse ordene lå allerede i bakhodet etter at jeg nylig hadde hørt dem i en låt av den østerrikske artisten Falco. (Den forlengede maksisingelversjonen av «Satellite to Satellite», takk som spør!) Og på sett og vis passer det jo å innlede teksten om en religionskritisk film kalt Disco med et religionskritisk sitat jeg kom over i en popsang.

Særegen stemme

Jorunn Myklebust Syversen er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen, og langfilmdebuterte for to år siden med Hoggeren. Her skildret hun en mann i livskrise som flytter fra byen til sine avdødes foreldres småbruk i Hallingdal, hvor han søker ensomhet og fysisk skogsarbeid. Filmen var forbilledlig minimalistisk i sin fortelling og vitnet om en original og spennende ny stemme i det norske filmlandskapet som evnet å kombinere humor, alvor, absurditet og autentisitet. Det sistnevnte ble forsterket av at hovedrolleinnehaver Anders Baasmo Christiansen og Benjamin Helstad vel var de eneste profesjonelle skuespillerne, mens et par av de øvrige rollene var besatt av regissørens egne familiemedlemmer – uten at dette resulterte i sjenerende variasjoner i spillestil.

https://vimeo.com/357366224

I sin andre spillefilm har Myklebust Syversen forlatt sine hjemlige trakter til fordel for et kristent miljø hun til gjengjeld har satt seg grundig inn i gjennom omfattende research. Disco handler om 19-åringen Mirjam, som er regjerende verdensmester i «freestyle discodans», leder av frikirken Frihetens ungdomsgruppe og stedatter av menighetens karismatiske pastor.

Denne gangen er de fleste karakterenespilt av etablerte skuespillere, med Josefine Frida (tidligere Josefine FridaPettersen) fra Skam i hovedrollen og Nicolai Cleve Broch, Kjærsti Odden Skjeldal,Andrea Bræin Hovig og Espen Klouman Høiner i andre sentrale roller. Men filmenbyr også på et gjensyn med filmskaperens fetter Terje Syversen, her i rollensom «Pengepredikanten». I tillegg til å være hovedkarakterens onkelrepresenterer han en av de to konkurrerende menighetene som er inkludert ifilmen. I likhet med Friheten har også disse sitt utspring i pinsebevegelsen.

Press om perfeksjon


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.