Danser uten frihet


NORSK SPILLEFILM: Jorunn Myklebust Syversens andre spillefilm er en sterk og urovekkende skildring av sosial kontroll i norske pinsemenighetsmiljøer.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2019-10-03

«Vi har akkurat nok religion til å få oss til å hate, men ikke nok til å få oss til å elske hverandre.» Jeg kom til å tenke på dette sitatet av forfatteren Jonathan Swift da jeg så Jorunn Myklebust Syversens nye spillefilm Disco. Riktignok finnes det sannsynligvis mer relevante sitater med hensyn til filmens innhold, men disse ordene lå allerede i bakhodet etter at jeg nylig hadde hørt dem i en låt av den østerrikske artisten Falco. (Den forlengede maksisingelversjonen av «Satellite to Satellite», takk som spør!) Og på sett og vis passer det jo å innlede teksten om en religionskritisk film kalt Disco med et religionskritisk sitat jeg kom over i en popsang.

Særegen stemme

Jorunn Myklebust Syversen er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen, og langfilmdebuterte for to år siden med Hoggeren. Her skildret hun en mann i livskrise som flytter fra byen til sine avdødes foreldres småbruk i Hallingdal, hvor han søker ensomhet og fysisk skogsarbeid. Filmen var forbilledlig minimalistisk i sin fortelling og vitnet om en original og spennende ny stemme i det norske filmlandskapet som evnet å kombinere humor, alvor, absurditet og autentisitet. Det sistnevnte ble forsterket av at hovedrolleinnehaver Anders Baasmo Christiansen og Benjamin Helstad vel var de eneste profesjonelle skuespillerne, mens et par av de øvrige rollene var besatt av regissørens egne familiemedlemmer – uten at dette resulterte i sjenerende variasjoner i spillestil.

https://vimeo.com/357366224

I sin andre spillefilm har Myklebust Syversen forlatt sine hjemlige trakter til fordel for et kristent miljø hun til gjengjeld har satt seg grundig inn i gjennom omfattende research. Disco handler om 19-åringen Mirjam, som er regjerende verdensmester i «freestyle discodans», leder av frikirken Frihetens ungdomsgruppe og stedatter av menighetens karismatiske pastor.

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)