Dalai Lamas fredsplan

I anledning Dalai Lamas besøk i Norge i juni er det all grunn til å minne om hans fredsplan i fem punkter framlagt i USAs kongress i 1987: Tibet, inkludert provinsene Khan og Arndo, proklameres som en fredssone, en konsekvens er tilbaketrekning av de kinesiske militærstyrkene fra Tibet. Den kinesiske innvandringen til Tibet må opphøre, […]

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

I anledning Dalai Lamas besøk i Norge i juni er det all grunn til å minne om hans fredsplan i fem punkter framlagt i USAs kongress i 1987:

  • Tibet, inkludert provinsene Khan og Arndo, proklameres som en fredssone, en konsekvens er tilbaketrekning av de kinesiske militærstyrkene fra Tibet.
  • Den kinesiske innvandringen til Tibet må opphøre, en innvandring som fører til at tibetanerne blir en minoritet i eget land.
  • Retten til intellektuell, kulturell, økonomisk og åndelig utvikling, inkludert demokratiske rettigheter, sikres.
  • Gjenoppretting av naturmiljøet i Tibet, spesielle problem er avskoging og lagring av atomavfall.
  • Seriøse forhandlinger om Tibets framtidige status og forholdet mellom tibetanere og kinesere.

Et viktig prinsipielt spørsmål er Tibets status. Landet erklærte seg selvstendig i 1912, og ble okkuperte av Folkerepublikken Kina i 1950.

En okkupasjon gjør selvsagt ikke Tibet til en del av Kina, uansett hvor mange ganger dette blir hevdet i Beijing. Men Dalai Lama forlanger ikke uavhengighet for Tibet, bare selvstyre. Også derfor bør den norske regjeringen aktivt støtte Dalai Lamas fredsplan!

Nils Tore Gjerde

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here