Dagligdagse utfordringer i en pro-russisk bataljon i Ukraina


Their Own Republic vakte litt av et oppstyr ved filmfestivalen i Lisboa i fjor, grunnet filmens noe pro-russiske standpunkt. Allikevel gir den et interessant innblikk i en side ved den ukrainske konflikten som sjelden omtales i vestlige medier.

Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: carmengray@gmail.com
Publisert: 2019-01-02

Det å stille spørsmålstegn ved antakelser gjennom film og debatt har en uvurderlig verdi, noe som Doclisboa – under ledelse av Cintia Gil og Davide Oberto – fremdeles tar på alvor. Deres standpunkt ble i midlertidig satt på prøve i år, da to ambassader krevde endringer i årets filmprogram. Mens den tyrkiske ambassaden protesterte mot den skrevne referansen til det armenske folkemordet og grusomheter som ble begått mot kurderne, krevde den ukrainske ambassaden at filmen Their Own Republic, regissert av russiskfødte Aliona Polunina, skulle fjernes fra visningslisten. Ifølge den ukrainske ambassaden reflekterte ikke filmen det som det internasjonale samfunnet har karakterisert som russiske stridshandlinger i landet. Doclisboa avviste ikke bare denne innblandingen utenfra, men erklærte også offentlig at de aktet å være et «område for diskusjon og ikke-sensur». Ved verdenspremieren på Their Own Republic dukket et halvt dusin aktivister fra det …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal