Da det ble skrevet historie i Chicago

USA har revet ned en barriere. For Barack Obama er det nå arbeidet begynner.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 07.11.2008

Det var en tale som sto til øyeblikket da USA tirsdag valgte Barack Obama til sin 44. president. Unge velgere og afroamerikanere løftet den demokratiske kandidaten fram på en måte som kan innvarsle en ny æra i amerikansk politikk, og som i alle tilfeller har engasjert nye velgergrupper og overvunnet et konservativt hegemoni.

Slik var Chicago sist tirsdag for dem som opplevde det historiske øyeblikket da USA valgte sin første afroamerikanske president.

Irak og helse

Klokka seks i Grant Park: Idet de første valglokalene stengte på østkysten var stemningen ladet. Håpet i øynene etter uker med oppløftende meningsmålinger skinte om kapp med horisonten.

Man ventet i spenning på resultatene fra de første vippestatene. I én av dem, Indiana, skulle det ta timer før resultatet ble klart. Men Kentucky går til republikanernes kandidat John McCain, New England går til Obama. Det står åtte-tre i valgmannsstemmer. Fordel for McCain i aller første runde.

Herman Shelton, Andrea Egle og Jackie Espinosa på Obamas valgvake fryktet spøkelset fra Florida i 2000, da nåværende president George W. Bush ble valgt etter en kontroversiell rettsavgjørelse.

– Men vi er optimistiske, sa de.

Og i forhold til Florida fikk Shelton, Egle og Espinosa rett. De tre jobber på Roosvelt University tvers over gata, og nevner i likhet med mange andre unge Irak-krigen og USAs omdømme som de viktigste utfordringene for den nye presidenten.

Ny Tid snakket også med Roshelle Zielinska og Rose Miglio, som bare har ett ord for hva de forventer denne kvelden: Seier!

– Det blir fest, sier de, og de mener at helsepolitikken er den viktigste enkeltsaken Obama må ta tak i.

En time etter de første resultatene har også South Carolina gått til McCain. Det står 16-3 i valgmannsstemmer.

– Sosialistisk

Klokka åtte i baren på Congress Plaza Hotel, og litt senere på Chicago-republikanernes valgvake: Valgdagsmålingene i flere stater er såpass entydige at vinneren i dem kan utpekes. Obama har overtatt ledelsen med 77 valgmannsstemmer, mens McCain ligger an til 34. De to store vippestatene Florida og Pennsylvania er fremdeles «to close to call». Utenfor Grant Park har folkemengden for alvor begynt å samle seg. Noen trekker inn i baren på et hotell tvers over gata fra inngangen til parken.

Idet Pennsylvania ser ut til å havne på Obamas side, sier Marilyn Alexiole at Obama må fikse økonomien og gjenforene et land som har blitt splittet i en polariserende valgkamp.

– Men det vil gå greit. Særlig hvis han vinner overbevisende, sier hun.

Alexiole tror demokratenes kandidat vil få 380 valgmannsstemmer.

Noen kvartaler bortenfor, på det som må være det mest folketomme stedet langs sentrumsgata Michigan Avenue denne kvelden, er det fremdeles håp om et annet utfall. På Hilton Hotel er alle tv-skjermene stilt inn på Fox News, en kanal som har stått solid på republikanernes side de siste årene.

– Jeg tror fortsatt på en McCain-seier, sier Keely Drukala, som er leder for Young Republicans i byen.

Hun mener det blir tett til siste slutt, og at kappløpet ikke vil ende denne varme høstkvelden. På dette tidspunktet lar Drukala seg oppmuntre av at Virginia ser ut til å falle ned på McCains side – noe som siden viser seg å ikke holde stikk. Staten faller ned på en demokratisk kandidat for første gang siden 1964.

På republikanernes valgvake er også Elena Cline. Hun er utstyrt med en plakat der det står «Demokrat for McCain». Cline forteller at hun opprinnelig var tilhenger av Hillary Clinton, som måtte gi tapt for Obama etter en langt demokratisk primærvalgkamp. Helst ville hun hatt en ny president med mer erfaring.

– Jeg mener også at Obama er for liberal. Og skattepolitikken hans – den er sosialistisk, sier hun.

Da Ny Tid reiste gjennom Ohio og besøkte tettstedet Owensville, der republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin holdt en av sine siste valgkampmøter, var dette refrenget.

Flere resultater kommer inn. Etter at Pennsylvania definitivt har falt ned på Obamas side, ser det mørkt ut for John McCain. I valgmannsstemmer står det 103-34.

Å forene et land

Klokka ti er det hele over: Til og med Fox News melder at Obama vinner California, og dermed kommer over den magiske grensen på 270 valgmenn. Ny Tid møter igjen Marilyn Alexiole.

– Hva sier du nå?

– Jeg sier «Yes we did!»

Les mer i ukas utgave av Ny Tid

Kommentarer