Da Støre måtte ha siste ordet


Hva skjer når en toppolitiker og tidligere utenriksminister intervjuer forfatter Carsten Jensen som avdekker krigens sanne ansikt og reiser spørsmål om ansvar og skyld? 

Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).
Email:
Publisert: 2016-03-17

Han er ikke skugge-redd, Jonas Gahr Støre, der han tar mikrofonen for å intervjue den danske suksessforfatteren Carsten Jensen om romanen Den første sten på Litteraturhuset den 2. mars. Ikke mange norske, ja, nordiske, politikere ville turt å stå opp mot den veggen av drepende fakta og fortellinger som Carsten Jensens styrter oss inn i.  Det er vår rasisme, vår fremmedfrykt, ignoranse og impotens i kulturmøtene i fjellandet Afghanistan, som Jensen vil gjøre noe med. Være en jordmor som med romanens form hjelper frem sannheten gjennom dikt og løgn som treffer grusomt. Det må selvsagt også ha truffet Støre der det smerter mest. Der hvor ordet «skyld» presser seg frem.
Hva er krig? spør Carsten Jensen, og gjør Malreaux’ ord til et sentraltema: Krig er «å få små biter av jern til å trenge inn i levende kjøtt». Sitatet treffer leseren på første side, slik det treffer publikum på det stappfulle Litteraturhuset denne onsdagskvelden.

Jovialt. Møtekonseptet er spenstig – honnør til Litteraturhuset: Den tidligere utenriksministeren, nå partileder, skal intervjue suksessforfatteren. Rollene er byttet. Jensen har, som Støre, vært i Afghanistan utallige ganger. Han kjenner landet. Han kjenner folkene. Han tegner levende bilder av sinn og samfunn. Han kjenner krigen. Har luktet blodet og sett kjøttrester etter droner og veiminer. Jensen operer milevidt fra den glatte, propagandistiske embedded-journalistikken. Han maler krigen, vulgariteten og selvdestruksjonen. Han tegner det meningsløse. Han tegner blodsporene etter «the bad samaritan», som Ha Joon-Chang ville kalt det.
Det blir et jovialt møte mellom intervjueren og forfatteren. Den reflekterte Støre (å kalle ham for tåketaler er fordummende overfor noe så sjeldent som en godt utdannet politiker som inviterer til debatt og tenkning) som veltalende nærmer seg innholdet i en lovprist bok. En glitrende pedagog som leser direkte fra Johannesevangeliet. Det har jeg ikke engang hørt Kjell Magne Bondevik gjøre i offentlighet. Det peker mot bokens tittel: «Den som er uten synd, han er den som skal kaste den første stenen på henne.» Er ikke vår nytestamentlige arv om tilgivelse og forståelse så uendelig mye bedre enn sharias hevn og brutalitet? Legger Støre opp til en «vår kultur er vel bedre enn deres?» Ja, vi steiner ikke lenger, repliserer Jensen, vi bruker droner. Over 90 prosent av ofrene er sivile. Han bruker statistikk …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)