Da solen falt over Hiroshima

Gjennom filmskaperens egen familiehistorie forteller The Day the Sun Fell om konsekvensene av atombombingen av Japan – et nasjonalt traume stadig forbundet med stigmatisering og manglende kunnskap i Solens rike. 

Ny Tid

The Day the Sun Fell
Regissør: Aya Domenig

Den personlige dokumentaren er nærmest en egen sjanger innen dokumentarfilm. Årets dokumentarfilmfestival i Thessaloniki viste flere slike filmer, deriblant nederlandske Tom Fassaerts A Family Affair. Denne filmen, som også hadde æren av å være åpningsfilm på dokumentarfestivalen i Amsterdam noen måneder tidligere, skildrer regissørens forsøk på å forstå og bli kjent med sin farmor, en tidligere modell som for flere tiår siden forlot sine to små sønner og bosatte seg i Sør-Afrika. A Family Affair er et fascinerende portrett av et selviscenesettende og til dels svært manipulerende menneske man sjelden helt vet hvor man har, og en film som tar flere uventede vendinger. Ikke minst når hovedpersonen forteller filmskaperen, som altså er hennes eget barnebarn, at hun er forelsket i ham.

I de syv årene landet var under amerikansk okkupasjon etter krigen, var det forbudt å snakke i detalj om atombomben og dens skadevirkninger.

I de beste familier. A Family Affair er et eksempel på en personlig dokumentar hvis styrke ligger nettopp i det personlige, hvor man med utgangspunkt i sin familie forteller en mellommenneskelig og til dels psykologisk fundert historie. At Fassaerts familiehistorie åpenbart er spesiell, står ikke i veien for at mange kan bli engasjert av den, og endatil kjenne igjen seg og sine. Snarere tvert i mot, vil jeg si. For vi har som kjent alle vårt – også i de tilsynelatende best fungerende familier.

The Day the Sun Fell, som også ble vist i Thessaloniki, er likeledes en personlig dokumentarfilm – igjen med en filmskaper som oppsøker sin farmor. Samtidig er det en film som demonstrerer hvordan den personlige dokumentaren også kan peke langt utover personlige familieanliggender, til svært betydningsfulle historiske og politiske begivenheter.

Morfarens historie. Filmens japansk-sveitsiske regissør Aya Domenig er selv bosatt i Sveits, men har familie fra Hiroshima. Her arbeidet morfaren hennes som ung lege under krigen, og om morgenen mandag 6. august 1945, da amerikanerne slapp atombomben «Little Boy» over byen, dro han inn på jobb fra det mer landlige huset han ukependlet fra. Først ti dager senere kom han tilbake til Domenigs mormor, uten å snakke om hva han hadde opplevd.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.