Cuba – Amerikas frie territorium

I dag feirer den cubanske revolusjon sitt 10 års jubileum. Det var den 2. januar 1959 at Fidel Castro og hans menn rykket inn i Havanna og feiet vekk Batista og hans forbryterske regime.

Sigbjørn Hølmebakk
Hølmebakk var forfatter, debattant, agitator, folketaler, organisasjonsmann og politiker i SF.
Email: sigbjorn@nytid.no
Publisert: 02.01.2019

Aviser over hele verden brakte romantiske skildringer av de skjeggete geriljakjempere, den cubanske revolusjon ble møtt med velvilje og sympati. Ja, selv i USA vakte revolusjonen begeistring på enkelte hold. Batista var etterhånden blitt en belastning, den amerikanske utbytting fungerte ikke lenger effektivt under hans regime. Castro ville bli en lydig og samarbeidsvillig partner, slik at den økonomiske utbytting kunne fortsette under nye og ordnede forhold.

Aldri har en imperialistisk makt begått en verre brøler. USA hadde vennet seg til å betrakte de utallige latin-amerikanske «revolusjoner» med fatning – som en maktkamp i toppen, mellom herskende grupper, høyt hevet over de undertryktes interesser. Denne gang var det hendt noe nytt. De undertrykte hadde selv grepet til våpen og selv ført revolusjonen til seier. Kampen hadde lært dem hva kampen gjaldt. De utfattige landarbeidere, som hadde levet som slaver på de amerikansk-eide plantasjene, hadde oppdaget seg selv. De ville eie den jord som var deres, de ville rå i det land de var villige til å dø for. Cuba, som reelt hadde vært en amerikansk koloni, var nå blitt en selvstendig, selvbevisst nasjon: «Amerikas frie territorium».

USA startet en hat-kampanje som mangler sidestykke i nyere tid, en hatkampanje som fortsetter også i dag – med mord og terrorhandlinger, invasjonsforsøk og internasjonal boikott. Det kan ikke forbause noen at også vårt land, som gjennom medlemskapet i NATO er blitt en av USAs lydigste puddelhunder, har stilt seg solidarisk med USA i deres forbryterske blokade av et fattig utviklingsland.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer