Che er død

Hølmebakk var forfatter, debattant, agitator, folketaler, organisasjonsmann og politiker i SF.

21.10.1967

Tidlig mandag morgen kom den melding fra Havanna som vi håpet ikke ville komme: Che Guevara er død. Det var Fidel Castro selv om i en radiotale til det cubanske folk bekreftet at den store revolusjonsleder var falt i kamp mot bolivianske styrker – spesialtropper som var opplært i antigerilja i USA. Det er ikke første gang det er kommet melding om at Che var falt, og i det lengste håpet vi at også denne meldingen skulle være falsk. Men så kom bildet av den myrdede i aviser og fjernsyn. For CIA er dette mord en strålende seier. For de undertrykte folk i Latin-Amerika er det et nesten uerstattelig tap.

Che Guevara ble knapt 40 år gammel. I løpet av det relativt korte tidsrom – fra han trådte frem som en av verdens mest begavede geriljaledere og teoretikere under den cubanske revolusjon – har hans navn blitt et begrep og et ideal for revolusjonære over hele verden. Han var Castros nære medarbeider under revolusjonen, og i de første grunnleggende år var han industriminister i revolusjonære regjering. En mann av et mindre format ville ha slått seg til ro med dette. Han var revolusjonshelten, elsket og beundret av et helt folk. Bare Castro selv sto over ham i rang. Frivillig ga han avkall på alt dette. Da han plutselig forsvant fra det offentlige liv i Havanna, begynte man overalt å stille spørsmålet: Hvor er Che? Er han falt i unåde, er han likvidert?

Svaret kom da Castro offentliggjorde avskjedsbrevet han hadde mottatt før Che forlot Cuba: Che ga avkall på sin stilling som minister, sin militære rang og sitt cubanske statsborgerskap, for å føre revolusjonen videre i andre latin-amerikanske land. «Her etterlater jeg mine reneste håp, de kjæreste av dem jeg har kjær,» het det bl.a. i brevet (hans kone og barn ble igjen på Cuba). «Jeg bringer med meg til nye slagmarker den tro du ga meg, mitt folks revolusjonære ånd og følelsen av å utføre den helligste av alle plikter: å kjempe mot imperialismen hvor jeg enn befinner meg.»

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL