Cannabiskulturbyen

11. september er det stortingsvalg. Kan vi forvente en mer liberal narkotikapolitikk fra partienes side? I Amsterdam så vi på norske politikeres holdninger i lys av hasjhovedstadens cannabiskultur.

På en kafé i Amsterdam sitter det folk og spiller sjakk. De drikker kakao med store topper av krem, appelsinjuice fra glassflasker eller rykende varm te. Forskjellige språk fyller lokalet, og blander seg med en reggaesang hvor frasen «good vibes» går på repeat. Det ligger forresten også en tett dunst av cannabis i luften. Dette er Katsu, en av Nederlands rundt 180 coffeeshops; kaféene hvor joints er langt mer etterspurt enn kaffe, tross i navnet.
Det er nå fem år siden medisinsk bruk av cannabis ble lovlig i Norge. Kan vi forvente at det norske samfunnet på dette feltet vil bevege seg i samme retning som USA, Portugal, Spania – og ikke minst Nederland?
I Amsterdam kan man oppleve en kultur som er fremmed for oss nordmenn, mer liberal enn det vi er vant med. Vi er her for å møte Otto Nooitgedacht (23), en turguide fra nettsiden Withlocals. Han spesialiserer seg på Amsterdams cannabiskultur og hovedstadens mange coffeeshops. Vi får beskjed om å møte ham på Greenhouse Coffeeshop, hvor dagens tur skal starte.

«Vi ønsker å opprettholde politikken når det gjelder å betrakte cannabis som et ulovlig narkotikum. Senterpartiet vil blant annet flytte oppfølgingen av narkomane fra straffesystemet inn i helsevesenet. Det må etableres tverrfaglige nemnder etter portugisisk modell som vurderer tiltak for personer som pågripes for besittelse av narkotika til eget bruk.» Lars Vangen, Sp

Universitet for cannabis. Otto har vært guide i to år, og har de siste månedene arrangert coffee-shop-turer.

«Jeg startet med historiske turer, og gjør fremdeles dét. Da jeg kom over siden Withlocals, fant jeg ut at jeg også kunne drive med coffeeshop-turer. Jeg er veldig interessert i cannabisens historie og kunne allerede mye før jeg tok jobben,» forteller Otto mens han drar oss gjennom mengdene med turister og lokale.
Første stopp for dagen er Cannabis College, et sted viet til å gi gratis råd om hvordan man skal bruke marihuana – både medisinsk og rekreasjonelt.
«Vårt standpunkt er klart. Vi har ikke noe i programmet vårt som signaliserer en stor endring i narkotikapolitikken vår. Ap har ingen planer om legalisering av narkotika, inkludert cannabis. Vi ønsker å føre en restriktiv og kunnskapsrik politikk på dette området. Når det kommer til avkriminalisering så ønsker vi å møte de som blir tatt med mindre brukerdoser av ulovlige stoffer med hjelp. Vi vil flytte dette problemet fra straffeområdet til helsetjenesten.» Kari Henriksen, Ap

«The rule of five». I underetasjen har colleget laget et lite drivhus med ulike cannabisplanter. Her nede forsøker Otto å gi oss et innblikk i Nederlands kompliserte narkotikapolitikk.

«SV ønsker å avkriminalisere bruk og besittelse av alle ulovlige rusmidler, men vi vil ikke legalisere verken cannabis eller andre ulovlige rusmidler til rekreasjonell bruk.»
Kim-André Åsheim, SV

«I dag er det rundt 180 Coffee-shops i Amsterdam,» sier Otto. «Vi har noe som kalles ’the rule of five’ her i landet. Du kan kjøpe fem gram cannabis om dagen, og ha fem gram i lommen. Dette er ikke straffbart. Du kan ha fem cannabisplanter i hagen hvis ikke naboene dine klager, og en coffee-shop kan ha 500 gram cannabis i butikken sin. Likevel er cannabis teknisk sett ulovlig, mens frøene til planten er helt lovlige. Det finnes så mange gråsoner at man nesten ikke klarer å holde styr på ting,» smiler han.
Da narkotika begynte å bli stort i Nederland, startet selgerne opp tehus hvor de solgte ulike typer rusmidler. Tehus trengte nemlig ikke driftstillatelse fra staten, og det er denne «tradisjonen» som lever videre i dag. Navnet har bare endret seg til å omhandle kaffe, får vi forklart av Otto.

«Venstre ønsker en kunnskapsbasert tilnærming til ruspolitikken hvor vi reduserer skadevirkninger gjennom strenge reguleringer, og alle stoffer vurderes individuelt. Partiet ønsker også å utrede alternative måter å regulere rusmiddel som i dag er forbudt på, med mål om å minimere skade for brukere og samfunn.» Informasjon fra luhm.no

Ulovlige veksthus. Selv om bruk av cannabis ikke er straffbart i Nederland, er dyrking og distribusjon fremdeles ulovlig.
«Politiet her elsker vintre som er kalde med mye snø, da er det nemlig enkelt å se hvilke hus som har varme drivhus på innsiden,» ler Otto.
Det er store bøter til dem som blir tatt for dyrking, og om det skjer flere ganger, venter det fengselsstraff. Otto mener at Nederland ikke lenger kan påstå å være mest liberalt i verden når det kommer til narkotikapolitikk. Land som for eksempel USA og Canada begynner å ta dem igjen.

«Hovedmålet i Høyres narkotikapolitikk er å begrense skadevirkningene av rusmisbruk for samfunn og den enkelte. Høyre har i sitt program for neste stortingsperiode slått fast at hjelp, ikke straff, skal være utgangspunktet for å følge opp dem som tas for bruk og besittelse av narkotika. Høyre mener at narkotika fortsatt skal være forbudt, men at ansvaret for oppfølgingen av besittelse til eget bruk skal overføres fra justissektoren til helsetjenesten.» Maria Bjerke, Høyre

Spør politiet om fyr. Vi beveger oss videre gjennom sentrum. Politiet er ute i gatene, og svært synlige på grunn av en stor fotballkamp på tv. De står henslengt mot bilene sine, eller prater med lokale. De smiler til forbipasserende. I beltene har de våpen lett tilgjengelig.

«Det korte svaret er at KrF ikke er for legalisering av cannabis.» Mona Høvset, KrF

«Her kan du spørre politiet om fyr. De er greie folk, og er ikke ute etter dem som bare har litt til rekreasjonsformål, men selgerne. Å bruke litt selv tror jeg ikke politiet bryr seg om,» forteller Otto.

«Fremskrittspartiet er imot legalisering av cannabis til rekreasjonell bruk.
Bruk av medisinsk cannabis har vært mulig en god stund nå. Legemiddelverket og Helsedirektoratet er enige om at noen få alvorlig syke pasienter, innenfor dagens regelverk, kan få lindrende behandling ved medisinsk bruk av cannabisplanten.»
 Grethe Reinhardtsen, FrP

Frekke turister som bare vil bli høye. Vi kommer til vårt siste stoppested, et lokale hvor folk kan komme og prøve psykedelisk sopp. Det innerste rommet er malt himmelblått med lyse skyer på veggene. Det er store vinduer som skuer ned over Amsterdams mange broer og kanaler.
Otto setter seg til rette og ser ut av vinduet. Han elsker byen sin – arkitekturen, historien og kulturen. Han sukker når han forteller om turistene som kommer til Amsterdam kun for cannabisens skyld.
«Noen av turistene jeg har med på turene mine, er litt frekke. Jeg liker det ikke når folk har røyket seg høye allerede før vi treffes, og bare er interesserte i fakta om sex og narkotika. De bryr seg ikke noe om all historien jeg forteller om.»
Otto tror ingen lokale liker den type turister. Han synes Amsterdam er en vakker by med mye historie og kunst, og mener turister skal bidra til en god stemning, og helst dra hjem med et godt ferieminne som ikke bare omhandler narkotika.

«Vi har ikke nevnt cannabis spesifikt i vårt nye program. Det vi sier, er at vi ønsker å utrede om det er noen samfunnsnytte i å legalisere lettere stoffer, og herunder vil nok cannabis havne. Vi ønsker ikke å legalisere i denne perioden, men heller se på nytten for fremtiden.» Anna Serafima Svendsen Kvam, MDG

Høye hunder og merkelige menyer. Noen dager etter møtet med Otto setter vi oss ned på kaféen Katsu. På menyen som henger ved siden av baren, får vi velge mellom «Bluberry skunk», «White walker kush» og andre bisarre ord vi ikke forstår så mye av. Det var Otto som anbefalte stedet. Det ligger en døsig hund på gulvet, til tross for skiltene som sier at hunder kun får være inne i lokalet i maks 15 minutter. Vi prater med eieren av stedet og damene som jobber bak bardisken. Vi får lov til å ta bilder, men kun av dem som vil bli avbildet. Det er det ikke mange som vil. Men hunden, den får vi fotografere.
Hvorfor får de ikke være her i mer enn 15 minutter?
Høylytt latter deles av både damene bak bardisken og eieren av stedet.
«De blir høye! Og cannabis er noe en må velge å ta stilling til selv. Vi vil ikke tvinge det på noen, spesielt ikke de som mangler muligheten til å velge,» forklarer de.
Dette er Katsu. En av Amsterdams kanskje 180 coffeeshops. En kafé hvor folk har friheten til å velge mellom kakao og cannabis, eller kanskje begge deler.

Les også Anarkismen i norsk partipolitikk.

Kommentarer