AFP PHOTO/Tiziana Fabi

Camorraens prominente plageånd

Fra sitt skrivebordsfengsel fortsetter drapstruede Roberto Saviano å kjempe for landet han elsker.

Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.
Email: ranveig.eckhoff@posteo.net
Publisert: 2018-01-03
Erklär mir Italien
Forfatter: Roberto Saviano og Giovanni di Lorenzo
Kiepenheuer & Witsch, Tyskland

Han var i tyveårene da han brått ble satt på to rankinglister: som bestselgerforfatter og som napolitansk mafias hovedfiende. Det forandret Roberto Savianos liv for alltid.

«Hadde jeg bare endret navnene!» utbryter han overfor sin samtalepartner Giovanni di Lorenzo, italienskættet sjefredaktør i den tyske ukeavisen Die Zeit, i den nyutkomne boken Erklär mir Italien («Forklar Italia»). Og hvem var det han ikke skulle ha navngitt? Jo – medlemmene av den italienske forbryterorganisasjonen Camorra, som han i sin bok Gomorrah – som etter utgivelsen i 2006 også ble film og tv-serie, kler nakne én for én. Det bidro bare ytterligere til Savianos misere at Gomorrah vant en rekke internasjonale priser og i løpet av et par år solgte over to millioner eksemplarer. I dag – elleve år etter – lever Saviano fremdeles, og på ubestemt tid, med politieskorte. Med hans egne ord, «et drittliv». Det finnes nok av bevis på at mafiaen aldri glemmer. Om det virkelig hadde hjulpet ikke å bruke mafiamedlemmenes virkelige navn, blir fruktesløs spekulasjon. Uansett har han valgt å utgi sin ferskeste bok, La paranza dei bambini (om de såkalte babymafiosiene), som roman.

Elsker sitt land. På fotografier stirrer en gravalvorlig Saviano ufravikelig inn i kamera. Melankolien er til å ta og føle på. En skjebne i et ansikt. Og tross alt – hvilke lidelser camorraen enn har påført ham: Å tyne skaperkraften ut av ham fikk den ikke til. Saviano skriver uopphørlig sine bøker og artikler. Research driver han på alle tilgjengelige måter – via rettsreferater, arkiver, vitneutsagn – kort sagt det som kan spores opp fra et skrivebord. Han opptrer på utvalgte arrangementer, og i USA, der han bor deler av tiden, kan han til og med innimellom bevege seg rundt uten livvakter. Men utvandring? Ikke aktuelt. Saviano ønsker heller ikke rollen som helt: «Jeg vil bare kunne fortelle mine historier, la ordene bli verktøy, nøkler, som kan åpne låste dører. Og hadde jeg ikke tross alt elsket mitt land, hadde jeg aldri gjort hva jeg gjør.»

Alle mot alle. Roberto Saviano er ikke nådig mot sine egne. Han beskriver et samfunn fanget i en egengenerert sump, der korrupsjon er så gjennomintegrert at det eneste han tilrår er å holde seg utenfor alt. Selv har …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.