Byens psykopati


All arkitektur er politisk, hevder den svenske sosiologen Göran Therborn, og hyller moderniteten for dens fornektelse av autoriteter.

Litteraturkritiker i NY TID.
Email: henning.ness@icloud.com
Publisert: 2017-09-14
Cities of Power. The Urban, the National, the Popular, the Global
Forfatter: Göran Therborn
Forlag: Verso Books, USA

Cities of Power handler om politikk, arkitektur og modernisme. Tidlig kommer boken med følgende påstand: «Modernisme er å ikke forholde seg til tradisjon, men å bryte med alt våre forfedre har gjort.» En slik definisjon av modernisme virker hodeløs. Hvis man overhodet ikke forholder seg til tradisjonen, har man heller ingen idémessig tankeretning å bygge videre på. Hvert byggverk blir planløst, uten sammenheng med miljøet rundt, og uten bevissthet om hva det vil uttrykke. Påstanden blir derfor hengende i løse lufta, uten å bli tilstrekkelig diskutert. For hva er modernismen selv, om ikke en tradisjon? Når boken handler om arkitektur som tradisjon, blir det hele en selvmotsigelse, selv om forfatteren, sosiologen Göran Therborn, vel har rett i at mye moderne arkitektur faktisk er tenkt ut fra en slik tradisjonsløshet.

Byens selvnytelse. Jeg er glad i store byer, og synes synd på dem som ikke opplever metropoler som spennende – folk som foretrekker …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal