Bestill sommerutgaven her

Byens halstarrige trass

REISEBREV: Det er ikke for ingenting at dette er den mest mytologiserte byen i verden, og kanskje en av de mest masete.

Min svigerdatter hadde aldri vært i New York, og da min sønn skulle spandere en tur på henne (som en forsinket 40-årspresang), tok han bladet fra munnen og lurte på om vi kunne sitte barnevakt for våre to barnebarn (fem år og tre år) under deres langhelg i denne vanvittige byen; det går ikke, sa min kone, dere må ta en hel uke, og jeg tilføyde; vi kan jo være barnevakt der borte like fint som her.
Og slik ble det, med direkte fly – syv timer – fra Oslo til New York; trangtsittende som alltid, og alltid er det en foran meg som på død og liv må senke stolryggen og jeg blir like irritert hver gang, til og med under bespisningen; det er som å innta et måltid i et bur – medbrakt håravfall og flass fra typen foran meg – begge armene tett inntil kroppen og det umulige i å skulle ta i bruk kniv og gaffel etter å ha brukt et kvarter på å få av matinnpakningspapiret, bestikkfolie samt et plastikkglass med øl som nesten holdt på å falle i fanget på sidemannen, som til alt hell var min svigerdatter; hennes yngste hadde vindusplassen.
Hun ble sittende på pinne idet hun fikk se Manhattan opplyst; det var om kvelden, så hun gikk glipp av Frihetsgudinnens smale silhuett i munningen av Hudsonelva, men alle de tente lysene var overveldende, og hun strakte hals for å se mest mulig; etter landing, etter bagasjeterminalen (vår sønn og svigerdatter hadde alvorlig mye bagasje), ble vi stående i en drosjekø og igjen tok jeg til å lukte etter; dette var i mars, for om sommeren, de andre gangene jeg har vært i denne byen, da på selve Manhattan, luktet det av rykende og brente kastanjer; her i køen luktet det av sigaretter og en blanding av olje og bensin.

NEW YORK: The Freedom Tower Spencer/Platt/Getty Images/AFP
NEW YORK: The Freedom Tower Spencer/Platt/Getty Images/AFP

 

Vi delte oss i to og jeg ble sittende sammen med min sønn og hans sønn, uten at det var meningen at drosjeturen skulle være kjønnssegregert; vi måtte over til Manhattan, men jeg husker ikke hvilken bro vi tok, vi skulle til den sjette avenyen, et hotell mellom 34. og 35.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
Klima / The New Climate War (av Michael E. Mann)Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte