Byen etterlatt i glemselens tåke


Filmskaperen Guy-Marc Hinant vil redde hjembyens rykte ved å grave fram de glemte historiene som har vært gjemt i slagghaugene av byens minner.

Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: carmengray@gmail.com
Publisert: 2019-01-02
Charleroi, The Land of 60 Mountains
Regisør: Guy-Marc Hinant
( Belgia)

Før staten Israel ble grunnlagt, etablerte Stalin en autonom jødisk provins lengst øst i Russland ved grensen til Kina. Administrasjonssenteret var byen Birobidjan som ligger langs den transsibirske jernbanen. Enhver illusjon om at sovjetlederen gjorde dette av altruistiske årsaker, forsvant da han initierte jødeforfølgelse i dette området – 2 år etter provinsen ble grunnlagt i 1934. I det poetiske og mangefasetterte dokumentarportrettet Birobidjan fra 2015 forsøkte den belgiske filmskaperen Guy-Marc Hinant, som har en følsom sans for steder i forfall, å finne koplingene mellom fortiden og nåtiden til denne enigmatiske jødiske bosetningen. Den nyeste dokumentaren hans, Charleroi, The Land of 60 Mountains, plukker opp tråden fra drømmen, som i dag er et fjernt minne, om det lovede hjemlandet.

<br><br><iframe src="https://player.vimeo.com/video/289433007" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe><br><br>

En by med mange muligheter

Filmen er inspirert av historien til Benjamin Silberberg, …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal