Bush feirer ramadan

Selv USAs George W. Bush har i høst gått foran med et godt eksempel i kulturforståelse.

Ny Tid
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,5,7,8,9,10,11,12,13,14,17″ ihc_mb_template=”1″ ] [teheran, iran] 4. oktober var president Bush vert for en iftarmiddag i Det hvite hus under den muslimske feiringen av ramadan – en markering av at Muhammed fikk Koranen i en åpenbaring.

Både Bush, Pentagon og utenriksdepartementet har siden 2001 overholdt denne islamske tradisjonen. Under en iftar, et måltid som holdes når fasten brytes om kvelden, var Bush og hans kone Laura vertskap for muslimske ledere og ambassadører. Gjestene ble servert østlig mat som sprøstekt lavash, yoghurt med peppermynte, baklava og granatepler. Bush åpnet med å si «ramadan mubarak», som betyr «gratulerer med ramadan». I sin tale snakket han om den islamske kulturen og de erfaringene USA og muslimene har til felles, som å forsvare muslimene i Bosnia og Kosovo, forsvaret av Kuwait etter Saddam Husseins invasjon, hjelpen til det afghanske folk, motstanden mot folkemordet i Sudan, støtten til det libanesiske folket under opprøret i 2005, hjelpen til ofrene etter jordskjelvene i Iran og Pakistan og til oppbyggingen av et palestinsk demokrati.

President Bush hevdet også at verden nå er i krig med voldelige ekstremister som han ikke tror representerer islam og muslimene. Han fordømte disse for å ødelegge hellige moskeer og for drap på uskyldige.

Bush hevdet at ramadan er et bra tidspunkt for amerikanere fra alle trosretninger til å tenke over verdiene de har felles, som kjærlighet til familien, takknemlighet til sin gud, trofasthet mot samfunnet og kampen for religiøs frihet.

USAs president var stolt over å ha muslimer som amerikanske borgere, og avsluttet med å gjenta sitt håp om frihet for alle og med å velsigne ramadan.

Det at Bush holdt en slik middag er kanskje en stor overraskelse for antiamerikanske, iranske muslimer, og de vil muligens se på den som et knep fra Det hvite hus. Proamerikanske iranere vil derimot verdsette denne tradisjonen i Det hvite hus og si at den er et uttrykk for respekt for muslimene.

Interessant nok har vi den samme tradisjonen i Iran. På grunn av det store antallet armenere i Iran, må muslimske religiøse ledere og Irans president feire den kristne jula ved å sende gratulasjoner til de iranske armenerne.

Ramadanmiddagen i Det hvite hus kan betraktes som en liten bot på skadene Irak har påført USAs omdømme i utenrikspolitikken. Etter 11. september la Bush om utenrikspolitikken sin dramatisk og innledet sin krig mot terror ved å utrope flere muslimske nasjoner som deler av «ondskapens akse.»

Selv om 11. september 2001 førte til enorme endringer i USA, er presidentvalget nå rett rundt hjørnet. Skribenten Thomas Friedman skrev i New York Times 30. september at 11. september ligger bak oss, og at det landet nå trenger, er en president for 12. september.

Han nevnte også at det er på tide å rette opp situasjonen. Dette er kanskje grunnen til at Bush forsøker å glatte over sin fallitt i Irak ved å delta i ramadanmiddagen. Måltidet lot ikke til å være holdt først og fremst til ære for de seks millionene muslimer i USA, men for å få muslimske lederes støtte til en trygg uttrekking fra Irak.

Men i det store og det hele må en slik middag sies å være en fin brobygger mellom ulike folkeslag. Den amerikanske akademikeren Francis Fukuyama skriver i sin artikkel «Identity and Immigration» at USA og Europa har ulik politikk overfor muslimske innvandrere. Den nasjonale identiteten i Europa er etnisk basert, mens USA har mange seremonier som assimilerer nye innvandrere og feirer islamske tradisjoner.

Etter mitt syn ville det gjøre broene mellom folkeslagene langt mer stabile om man utdannet folk i kulturelle forskjeller helt fra barnsben av. Både i Midtøsten og i Vesten. n

Najmeh Mohammadkhani arbeider med nordamerikanske studier ved Universitetet i Teheran. Hun skriver eksklusivt for Ny Tid.

Oversatt av Anne Arneberg

[/ihc-hide-content]
Kommentarer
DEL