Bunnfall


Av Malmfrid H. Hallum Skien, mars 2017 Glem 1989. Mer enn noe annet år i annen halvdel av det 20. århundre, var det 1979 som innledet de forandringer vi lever under i dag, skriver Hans Fredrik Dahl i en kronikk i Dagbladet 23. juni 2013. Dahl skriver om en bok med tittelen Strange Rebels, «Underlige […]

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2017-04-11

Av Malmfrid H. Hallum
Skien, mars 2017

Glem 1989. Mer enn noe annet år i annen halvdel av det 20. århundre, var det 1979 som innledet de forandringer vi lever under i dag, skriver Hans Fredrik Dahl i en kronikk i Dagbladet 23. juni 2013.

Dahl skriver om en bok med tittelen Strange Rebels, «Underlige opprørere», hvor Newsweek-veteranen Christian Caryl setter sammen de personskiftene som fant sted i politikken rundt 1979 og fortolker disse som innledningen til de dypere forandringer som fulgte tiåret etter. Sjahen av Iran forlater landet, og Khomeini kommer tilbake etter mange år i eksil; Saddam Hussein kommer til makten i Irak; Margaret Thatcher vinner parlamentsvalget i Storbritannia; sovjetiske styrker rykker inn i Afghanistan.

I Norge tar etterkrigstiden slutt, likestillingsloven trer i kraft, Børre Knutsen sier opp sitt embete som prest i protest mot abortloven, og min mor føder sitt andre barn. Ifølge arbeidsmiljøloven av 1977 har hun rett til 18 ukers permisjon. Etter 18 uker er det bestefar Peder som må være mamma.

Glem 1989. Det er 1979, og Peder blir mamma. Peder blir mamma, etter 18 uker på Tiedemands Tobaksfabrik blir han mamma, legger barnet på en sofa, en skinnsofa. Det er 1979 og han sitter i en lenestol, lent over bordet, lader en rød pistol med tomme winnertip-hylstre og tobakk, fyrer av 40 sigaretter hver dag. Ingen vinduer er åpne. Døren er låst. Herøya Arbeiderforening fyller 50 år, og en bil med 200 kilo usikret sprengstoff eksploderer på Kanalbroa i Skien. Luften er ikke helt god å puste i. Men Peder er mamma. Peder er en god mamma. Han har trening, han har vært mamma før. Han ble sin egen mamma da Elida dro. Elida dro fra barna sine slik som hennes brødre dro fra henne, dro til USA, til glassverket i Corning, til et sagbruk i Canada, til første verdenskrig. Peder var mamma, som Elida skulle vært mamma, Elida, som var fruen fra havet, som var Nora som dro fra barna sine, som ble funnet halvt ihjelfrosset den natten hun rømte hjemmefra, den natten hun dro fra barna. Peder blir mamma, mamma med angst, mamma med mørke solbriller, mamma som går med krum rygg forbi grunnmuren til huset som ikke lenger står, huset til sin egen far, han som falt over en kokeplate i fylla og tok fyr. I Harrisburg, Pennsylvania, slippes det ut radioaktiv damp ved et kjernekraftverk. 50 000 mennesker evakueres. Men dette er ikke Amerika. På sofaen ligger barnet, og Peder er mamma, fyrer av …

Abonnement halvår kr 450


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)