Bryter tausheten om den libanesiske borgerkrigen


KRIGEN I LIBANON: About a War viser hvordan historieforståelse kan bidra til forsoning og framgang i et samfunn hvor det fortsatt er tabu å snakke om fortiden.

Kroglund er kritiker og skribent.
Email: andrewkroglund@gmail.com
Publisert: 2019-06-02
About a War

Daniele Rugo Abi Weaver ()

Libanons hovedstad Beirut lever fortsatt på visse måter opp til sitt rykte som Midtøstens Paris. Gatekafeer, motebevisste ungdommer, spennende mattradisjoner og mange kulturtilbud tiltrekker turister fra hele verden. Men bakenfor det hele ligger en smerte og en blodig fortid det sjelden snakkes om. Dokumentarfilmen About a War gir oss et unikt innblikk i denne byens og dette landets nære historie og karakter. Det er et sterkt portrett av tre krigere, en nasjon, rettvishet og håp.

Hva gjør at noen mennesker tar til våpen og går i krig? Og hva skjer med dem når krigen er over? spør regissørene i denne filmen.

Det har blitt estimert at den libanesiske borgerkrigen, som pågikk mellom 1975 og 1990, krevde 170 000 liv, mens mer enn 1 million mennesker ble flyktninger. Fortsatt regnes 17 000 personer som savnet. Det var like før krigen rev dette lille, livlige landet i filler, noe også mange nordmenn er godt kjent med. Norske fredsbevarende styrker var utplassert i Sør-Libanon mellom 1978 og 1998.

Ett land, mange kulturer

Libanon er et resultat av kolonialismens og senere imperialismens glade dager, først under ottomansk herredømme og siden under franskmennene. Nabolandet Syria har alltid ment at landet tilhørte dem, men i 1946 ble Libanon en selvstendig stat, med ulike folkegrupper, som drusere, kristne maronitter, sjiaer og sunnier. Den skjøre balansen mellom kristne og muslimske grupper førte til væpnede konfrontasjoner i 1975 som endte i full borgerkrig.

Den store palestinske flyktningbefolkningen som hadde strømmet til Libanon fra 1948 og …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)