Brutale overgrep under generalstreik

Nærmere 50.000 arbeidere og demonstranter ble angrepet av det "Svarte Terrorpolitiet" under generalstreiken i Bogota denne uken. Flere ble skadet og fire arrestert.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 14.08.2003

Nærmere 50.000 streikende arbeidere og demonstranter marsjerte på tirsdag til Plaza Bolivar under en 24 timers generalstreik.

Men der ble de brutalt angrepet av det “Svarte Terrorpolitiet”, som fagforeninger og studenter i Colombia har døpt det fryktede politiet til.

Fire personer ble arrestert og flere skadet, blant annet Ny Tids medarbeider i Latin-Amerika.

Hjemmelagde bomber

Det var de tre landsorganisasjonene, CUT, CGTD og CTC som sammen streiket og demonstrerte mot regjeringen Alvaro Uribes økonomiske politikk – en politikk som innebærer frysing av lønner og pensjoner, masseoppsigelser innenfor den offentlige sektoren, og en rekke antireformer som har fått fagforeningene til å gå ut på gatene.

Da demonstrantene nådde Plaza Bolivar, kastet noen personer – som arrangørene betrakter som “utsendte provokatører” – et par hjemmelagde bomber mot politiet.

Dette brukte politiet som en anledning til å angripe og oppløse den store demonstrasjonen foran landets kongress.

Manifestasjonen ble angrepet med svingende batonger, sparkende politistøvler og tåregass. Fra podiet forsøkte arrangørene å roe ned begge sider, men politiet gikk fram voldsomt mot alle.

Til slutt drev folkemassen det “Svarte Terrorpolitiet” ut av torget, som hadde blitt avstengt fra alle hold. Men politiet svarte med å fylle torget med tåregass.

Blant de skadede etter tumultene var Ny Tids medarbeider i Latin-Amerika, som fikk venstrebenet ille tilberedt da en av de hjemmelagde bombene eksploderte i midjehøyde.

130 faglige mord

Terroren mot fagforeningene i Colombia fortsetter med full tyngde. De siste to ukene har ytterligere to medlemmer av ANTHOC, fagforeningen for helsearbeidere, blitt drept.

Carlos Hernandez, en leder av en regional avdeling av ANTHOC, dro i eksil dagen etter generalstreiken på tirsdag, etter at han hadde mottatt drapstrusler.

Bakgrunnen er en systematisk likvidering av fagforeningsledere i byen Barranquilla.

3. juli ble Manuel Hoyos Montiel skutt, men berget livet med en hårsbredd. 24. juli ble Carlos Barrero Jimenez, leder av ANTHOCs styre, skutt og drept. Og den 11. august ble helsearbeideren og fagforeningsmedlemmet Antonio José Muñoz skutt og drept foran sitt enkle hjem i Sabanalarga.

“Dette handler ikke om isolerte tilfeller, men en gjennomtenkt plan mot fagforeningene og grasrotbevegelser i Barranquilla. Den paramilitære volden mot fagforeningene fortsetter i åpent dagslys”, skriver den største landsorganisasjonen CUT i en pressemelding.

Militær- og dopmafia

Det colombianske politiet og militæret befinner seg for tiden midt oppi en stor skandale.

Etter påtrykk fra blant annet USA har 17 høyere offiserer, blant dem en armégeneral og en politisjef i Barranquilla, blitt avskjediget.

De anklages for å ha levert tilbake 2-3 tonn kokain ved seks ulike tilfeller til narkotikakartellet “El Norte del Valle”. Partiene med kokain ble beslaglagt ved veisperringer, men levert tilbake etter at dopmafiaen etter at de innblandede ble bestukket med rundt 200 millioner kroner.

Armégeneralen anklages også av USA for å ha kontakter med de paramilitære gruppene som er de samme som myrder fagforeningsledere og aktivister i Colombia. To av tre informanter som kontaktet politiet ble straks myrdet. Den tredje unnslapp så vidt og flyktet til Europa.

Kommentarer