Bruk opp pengene!

Spørsmålet er ikke hva man skal gi til en som har alt, men hva en som har alt skal bruke pengene sine på. Fortvil ikke, verdens rike, for hjelpen er nær!

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Det kunne ikke fortsette lenger! Gjennom en rekke år har liberaliseringen av økonomien gjort de rike rikere. En gang for lenge siden relativerte Marcel Dassault (fransk industrimagnat o.a.) fordelene ved rikdom da han forklarte at man ikke kunne spise kaviar hver dag. Og ingenting skjedde som kunne løse problemet: Hvordan bruke pengene sine når man er steinrik?

Probelmet er nå i ferd med å finne sin løsning takket være foreløpig 72 numre av «How to spend it» (Hvordan bruke dem opp), et månedsbilag i farger til den britiske avisa Financial Times. Bilaget selges sammen med helgeutgaven til avisa, og gjør det mulig for leserne å bruke sin fritid til studiet av hva de kan bruke sine hardt opparbeidet formuer til.

Kleptokrater – fly og sauer

Siste nummer av «How to spend it» (august 2001) ga et svært banalt råd: kjøp en Jaguar. Denne bilen hadde allerede vært tema for et tidligere nummer (mainummeret), som presenterte en del modeller som var så billige at man skulle tro de var konstruert for annen- og tredjestanden (75 000 pund, 750 000 franc eller 115 000 euro). I alle fall et greit framkomstmiddel for å kjøre til et av de hestesentrene som ble presentert i samme nummer. Drømmebilen kan forøvrig også leies i en klubb for tilhengere av eksepsjonelle biler. Prisen for årlig medlemskap er også eksepsjonell: 2000 pund.

Når sommeren nærmer seg er luksussvømmebassengene alltid like aktuelle («Livet i denne hedonistiske byen utspiller seg på stranda»). Hawaiiskjorte er et krav på slike feriesteder, og man kan få fatt i en for under 30 000 franc (4600 euro).

Uansett skjorte og årstid, det er nødvendig å reise for dem som vet å bruke penger. I september 1998 anbefalte man dem for eksempel å stifte bekjentskap med deres slaviske venner i «det russiske kleptokratiet». Som velkomstgave kunne man da velge fra det samme nummeret originale filmplakater: 50 000 pund for plakaten til The Invisible Man (1933), 88 000 pund for plakaten til Casablanca (1942). Vintersportsplakater kan fås mye rimeligere (mellom 700 og 900 pund), men når de er svært sjeldne kan prisen nå 5200 pund (plakat fra Saint-Pierre-de-Chartreuse, 1930, («How to spend it,» januar 2001.

Et tidsskrift må også kunne servere litt (gyllent) sladrestoff. Argentinas rikeste forretningskvinne, Amalita Lacroze de Forbat, har skaffet seg et lite jetfly, Gulfstream-V, til en pris av 23 millioner pund («How to spend it,» juni 1998). Denne lille utskeielsen har så vidt vi forstår ikke ruinert henne, siden hun også har investert 5 millioner dollar i et feriested ved bredden av Nahuel Huapi-sjøen. Siden har hun kjøpt naboeiendommer for å kunne være i fred, og en del av sjøen som derved har blitt hennes eget svømmebasseng. Andre foretrekker å kjøpe en øy: Ted Turner i Carolina, Malcolm Forbes i Fiji. Malaysia er også svært på moten, og prisen går opp mot 600 000 dollar pr. hektar, men til den prisen kan man like godt tilbringe ferien i verdensrommet: Reisebyrået Zegrahm Space Voyages tilbyr plasser til 98 000 dollar. («How to spend it,» april 1999)

«De steinrikes utskeielser» har likeledes vært tema for et nummer av Figaro Magazine (19.mai 2001). Franqois Pinault, eier av tidskriftene le Point, L’Historie og La Recherche. Liliane Bettencourt, Jean-Mari Messier, Pierre Bergèr, Bernhard Arnault, Oliver Dassault, sangerne Michel Sardou, Jean-Jacques Goldman, og Johnny Halliday ble viet spesiell omtale. Andre mindre kjente, fikk også slippe fram i lyset. For eksempel Jacques Garcia, dekoratør og estet, har gjort slottet i Champs-de-Bataille til et palass som kunne vært Solkongen verdig. «Vi ser ham bryske seg i et rom fullt av fløyel og gull. Sengen hans er overlesset med glorete tepper og et krusifiks som ikke på noen måte utverker seg ved sin enkelhet».

Men, ingen ting kan måle seg med Patagonia. Luciano Benetton som alltid tenker på rettferdighet og toleranse i verden, eier 900 000 hektar der. For å få vann til sine tusenvis av Merionosauer, har han snudd et elveløp som er livsviktig for en indianerstamme. Ted Turner har også kjøpt seg en gård i denne regionen som etter hvert har blitt invadert av økologiske multimilliardærer fra Hollywood.

Palassene i Marrakech

«How to spent it» har ennå ikke gitt Marrakech den plassen det fortjener. Der nede møtes en del av det franske jet-setet i små slott med lavlønte oppvartere. Selv om prisen er doblet de to siste årene, er de fortsatt ikke høye: 300 000 franc (45 000 euro) til 12 millioner franc (1,83 millioner euro) for utsøkte eiendommer, som for eksempel de til Bernard Henri Levy og Arielle Dombasle – den siste nettopp kjøpt av Alain Delon. Et vakkert hjem forstår vi: Jean Daniel, som har vært på besøk der, tilstår at han mistet pusten av det han så. Men vi vet ikke om det er der Bernard Henri Levy nylig skrev sine tre artikler i le Point om globaliseringen. Der angrep han «Hatet mot markedet, anti-amerikanismen, kryptomarxismen;» men også «de store finansinstitusjonene» som reiser rundt «med våpen og ammunisjon til aller verdenshjørner». Den mondene essayisten avslutter med å støtte innføringen av Tobin-skatten.

Gjengitt med tillatelse fra Le Monde Diplomatique. Oversatt av Ole-Jacob Christensen.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here