Brøt ut av voldelig ekteskap – sendes ut av Norge


Zufan kom til Norge for familiegjenforening i 2010. Etter flere år med psykisk og fysisk mishandling fra ektemannen, klarte hun til slutt å bryte ut av ekteskapet. «Premien» er utsendelse fra Norge. 

I mai i fjor fortalte Ny Tid om Zufan som kom til Norge etter innvilget familiegjenforening i 2010. I årene som fulgte ble hun grovt og systematisk mishandlet av ektemannen, før hun til slutt klarte å bryte ut av ekteskapet i 2013. Hun søkte om oppholdstillatelse på selvstendig grunnlag etter bruddet. Søknaden var i henhold til den såkalte mishandlingsbestemmelsen (utlendingsloven § 53 første ledd bokstav b), som skal sikre at personer som mishandles i samlivet, ikke trenger å bli i forholdet av frykt for å miste oppholdstillatelsen i Norge.
For Zufan skulle det imidlertid ikke fungere på denne måten. Siden ektemannen mistet jobben etter at hun kom til Norge, og dermed ikke oppfylte inntektsgrunnlaget for familiegjenforening, ble ikke saken til den mishandlede kvinnen realitetsbehandlet før oppholdsgrunnlaget hennes ble strøket.
Like før jul kom det endelige avslaget fra Utlendingsnemnda, med utreisefrist den 1. januar i år.
«Jeg sliter med tiltakende depresjoner, og jeg tør ikke gå ut i det hele tatt lenger i frykt for å møte eksmannen eller politiet. Jeg har vært inne helt siden jeg fikk avslaget før jul,» sier Zufan når Ny Tid møter henne. Hun er i midten av 40-årene, snakker lavt og holder blikket festet til bordet foran seg, tydelig preget av situasjonen. Stemmen skjelver. Navnet vi bruker i denne artikkelen, er ikke kvinnens virkelige navn. Fra mannens familie i Etiopia har hun allerede mottatt trusler fordi hun tok ut skilsmisse.
«Jeg er redd for myndighetene i Etiopia. Her i Norge har jeg vært i kontakt med et etiopisk opposisjonsparti. Får myndighetene i Etiopia vite dét, havner jeg i fengsel. Jeg har ingen garantier hvis jeg må tilbake. Jeg har ikke familie der, og ingen venner. Det er ingen som kan hjelpe meg. Før jeg reiste til Norge, solgte jeg alle tingene mine, så jeg har ingen penger heller,» sier Zufan.
Siden hun gikk fra mannen i 2013, har hun bodd hos en venninne som også forsørger henne økonomisk. Ukentlig går hun til behandling ved et helsesenter for papirløse. Både lege og psykolog har konkludert med at hun lider av sterk angst og depresjon, som også gir somatiske utslag.
«Mannen min mishandlet meg, men fordi han ble arbeidsledig, får jeg ikke opphold. Jeg føler at jeg har blitt veldig dårlig behandlet. Det hele har tatt veldig lang tid, og saken min har aldri blitt realitetsbehandlet,» sier Zufan.

Defineres ikke som vold. Leder for Krisesentersekretariatet i …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)