Brøt ut av voldelig ekteskap – sendes ut av Norge

Zufan kom til Norge for familiegjenforening i 2010. Etter flere år med psykisk og fysisk mishandling fra ektemannen, klarte hun til slutt å bryte ut av ekteskapet. «Premien» er utsendelse fra Norge. 

I mai i fjor fortalte Ny Tid om Zufan som kom til Norge etter innvilget familiegjenforening i 2010. I årene som fulgte ble hun grovt og systematisk mishandlet av ektemannen, før hun til slutt klarte å bryte ut av ekteskapet i 2013. Hun søkte om oppholdstillatelse på selvstendig grunnlag etter bruddet. Søknaden var i henhold til den såkalte mishandlingsbestemmelsen (utlendingsloven § 53 første ledd bokstav b), som skal sikre at personer som mishandles i samlivet, ikke trenger å bli i forholdet av frykt for å miste oppholdstillatelsen i Norge.
For Zufan skulle det imidlertid ikke fungere på denne måten. Siden ektemannen mistet jobben etter at hun kom til Norge, og dermed ikke oppfylte inntektsgrunnlaget for familiegjenforening, ble ikke saken til den mishandlede kvinnen realitetsbehandlet før oppholdsgrunnlaget hennes ble strøket.
Like før jul kom det endelige avslaget fra Utlendingsnemnda, med utreisefrist den 1. januar i år.
«Jeg sliter med tiltakende depresjoner, og jeg tør ikke gå ut i det hele tatt lenger i frykt for å møte eksmannen eller politiet. Jeg har vært inne helt siden jeg fikk avslaget før jul,» sier Zufan når Ny Tid møter henne. Hun er i midten av 40-årene, snakker lavt og holder blikket festet til bordet foran seg, tydelig preget av situasjonen. Stemmen skjelver. Navnet vi bruker i denne artikkelen, er ikke kvinnens virkelige navn. Fra mannens familie i Etiopia har hun allerede mottatt trusler fordi hun tok ut skilsmisse.
«Jeg er redd for myndighetene i Etiopia. Her i Norge har jeg vært i kontakt med et etiopisk opposisjonsparti. Får myndighetene i Etiopia vite dét, havner jeg i fengsel. Jeg har ingen garantier hvis jeg må tilbake. Jeg har ikke familie der, og ingen venner. Det er ingen som kan hjelpe meg. Før jeg reiste til Norge, solgte jeg alle tingene mine, så jeg har ingen penger heller,» sier Zufan.
Siden hun gikk fra mannen i 2013, har hun bodd hos en venninne som også forsørger henne økonomisk. Ukentlig går hun til behandling ved et helsesenter for papirløse. Både lege og psykolog har konkludert med at hun lider av sterk angst og depresjon, som også gir somatiske utslag.
«Mannen min mishandlet meg, men fordi han ble arbeidsledig, får jeg ikke opphold. Jeg føler at jeg har blitt veldig dårlig behandlet. Det hele har tatt veldig lang tid, og saken min har aldri blitt realitetsbehandlet,» sier Zufan.

Defineres ikke som vold. Leder for Krisesentersekretariatet i Norge Tove Smaadahl sier at hun aldri tidligere har hørt om en sak som denne. «Jeg har aldri vært borti liknende, det er en veldig merkelig sak. Det rare er at søknaden hennes ikke blir realitetsbehandlet, særlig når hun søker om opphold på grunnlag av en bestemmelse som skal beskytte kvinner mot mishandling,» sier Smaadahl til Ny Tid. Ifølge tall fra UDI søkte 92 kvinner om opphold på grunnlag av mishandlingsbestemmelsen i fjor. Av de som søkte, fikk 35 personer avslag, mens 57 personer fikk søknaden innvilget. I alt seks menn søkte om opphold på grunnlag av den samme bestemmelsen, én av dem fikk opphold. Mellom 2010 og 2014 søkte 509 om opphold i Norge med dette som grunnlag. 253 personer fikk avslag.
Smaadahl forteller at mange av kvinnene som forlater mannen på grunn av mishandling etter familiegjenforening, oppsøker norske krisesentre. Hennes erfaring er at terskelen høy for å få innvilget opphold på selvstendig grunnlag. «Dette er saker som behandles etter skjønn. Derfor er det så utrolig viktig at krisesentre, advokater og kvinnen selv dokumenterer mishandlingen,» understreker Smaadahl. «Vår erfaring er at mange får avslag fordi UDI har høy terskel for å anse det som foregår som vold. Én gang er ikke nok. Det må være snakk om systematisk mishandling over tid,» sier Smaadahl.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.