Brevet fra helvete


Et brev gjemt i en halloween-dekorasjon forandrer livet til både den kinesiske avsenderen og den amerikanske mottakeren. Samtidig blottstiller det utbyttingen i den internasjonale masseproduksjons-industrien.

Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 2019-02-01
Letter from Masanjia

Regi Leon Lee i samarbeid med Sun Yi (Canada)

Julie Keith er hjemme sammen med mann og barn på kjøkkenet i Oregon. Valget av «tema» for datterens bursdagsfest gjør at hun åpner en boks kjøpt to år tidligere på den amerikanske kjeden Kmart. Snart vil kvinnen bli berømt i hjembyen, staten og hele verden. Men ennå vet hun ikke at hun vil bære med seg det håndskrevne brevet fra en forfulgt Falun Gong-utøver i Kina, på en lang indre og ytre reise. At brevet vil endre hennes syn på produktene hun kjøper og tankene om hvem som produserer dem og under hvilke forhold. På denne måten får ikke bare brevet med bønn om hjelp store konsekvenser for de det berører direkte, men hendelsen – og filmen – skaper en bevissthet rundt utbytting, masseproduksjon og produksjonsforhold.

<br>[ntsu_youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=Dt3Ab4NzYAI

Skapelsesprosess

Sun Yi – brevskriveren – har sluppet ut av fengsel og får sjokk idet han forserer den kinesiske brannmuren på datamaskinen sin: Hans rop om hjelp har blitt en viral verdensnyhet. Frykten hans for represalier er velbegrunnede. Like fullt bestemmer han seg for å bruke oppmerksomheten brevet har gitt ham til å rette søkelyset mot forholdene i arbeidsleiren Masanjia, og til å formidle via filmmediet de forfølgelsene og uhyrlighetene Falun Gong-utøverne utsettes for. Filmskapningens evne til å transformere og gi gjenoppreisning er inspirerende. Det er dessuten noe veldig liketil og likandes over hvordan Sun Yi, ved hjelp av skype-kontakt med den canadiske filmskaperen Leon Lee, skaffer seg nødvendig utstyr og lærer seg selv opp. Verden er med ett mindre og varmere – og det er håp og vilje til forandring.

Filmen gir gode miljøbeskrivelser fra et tidligere lite eksponert Kina. Hverdagslige utflukter med dating og en matbit går hånd i hånd med et sinnrikt nettverk av Falun Gong-tilhengere i aktivt og risikofylt motstandsarbeid. Sun Yi sitt milde og omtenksomme vesen bærer tilskueren gjennom den brutale historien som deles. De rystende skildringene fra fengselet, og den umenneskelige torturen han og andre ble utsatt for, gjør inntrykk. At tilbakeblikkene vises i animasjonsform gir nødvendig avstand til de detaljerte skildringene av bestialitet. En fangevokter brister i gråt når han gir sitt vitnesbyrd om Sun Yis årelange …

Abonnement kr 195/kvartal


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)