Brevet fra helvete

Et brev gjemt i en halloween-dekorasjon forandrer livet til både den kinesiske avsenderen og den amerikanske mottakeren. Samtidig blottstiller det utbyttingen i den internasjonale masseproduksjons-industrien.

Ellen Lande
Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 01.02.2019
Letter from Masanjia

Regi Leon Lee i samarbeid med Sun Yi (Canada)

Julie Keith er hjemme sammen med mann og barn på kjøkkenet i Oregon. Valget av «tema» for datterens bursdagsfest gjør at hun åpner en boks kjøpt to år tidligere på den amerikanske kjeden Kmart. Snart vil kvinnen bli berømt i hjembyen, staten og hele verden. Men ennå vet hun ikke at hun vil bære med seg det håndskrevne brevet fra en forfulgt Falun Gong-utøver i Kina, på en lang indre og ytre reise. At brevet vil endre hennes syn på produktene hun kjøper og tankene om hvem som produserer dem og under hvilke forhold. På denne måten får ikke bare brevet med bønn om hjelp store konsekvenser for de det berører direkte, men hendelsen – og filmen – skaper en bevissthet rundt utbytting, masseproduksjon og produksjonsforhold.

Skapelsesprosess

Sun Yi – brevskriveren – har sluppet ut av fengsel og får sjokk idet han forserer den kinesiske brannmuren på datamaskinen sin: Hans rop om hjelp har blitt en viral verdensnyhet. Frykten hans for represalier er velbegrunnede. Like fullt bestemmer han seg for å bruke oppmerksomheten brevet har gitt ham til å rette søkelyset mot forholdene i arbeidsleiren Masanjia, og til å formidle via filmmediet de forfølgelsene og uhyrlighetene Falun Gong-utøverne utsettes for. Filmskapningens evne til å transformere og gi gjenoppreisning er inspirerende. Det er dessuten noe veldig liketil og likandes over hvordan Sun Yi, ved hjelp av skype-kontakt med den canadiske filmskaperen Leon Lee, skaffer seg nødvendig utstyr og lærer seg selv opp. Verden er med ett mindre og varmere – og det er håp og vilje til forandring.… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer