Reflections. Regi/manus/produsent: Sara Broos

Brev til et ulykkelig maleri


Månedens strømmefilm: Sara Broos’ Reflections er et malerisk portrett av regissørens kunstnermor, og tematiserer både de dype forbindelsene og de smertefulle stengslene familieforhold ofte preges av.

Forfatter og manusforfatter for film- og tv.
Email: hildesusan@gmail.com
Publisert: 2017-01-12

For abonnenter: se filmen HER

Under et opphold på et latvisk spa der mor og datter for første gang var alene med hverandre, ble datteren slått av hvor lite de hadde å si til hverandre, hvor innelukket de var i hvert sitt univers. De fleste utvekslingene skjedde ved at moren tok bilder av datteren i forskjellige positurer, noe som hadde pågått gjennom hele datterens liv: Hun og de to søstrene satt ofte modell for moren, og figurerer i store deler av hennes kunstneriske produksjon. Etter det tause spaoppholdet besluttet datteren, regissør Sara Broos, å lage en dokumentar for å komme tettere innpå moren, den anerkjente svenske maleren Karin Broos.

Innadvendt. Filmen er Broos’ tredje dokumentar av spillefilmlengde, og består av klipp fra regissørens barndom, intervjuer og tablåer av familien fra nåtid, og bilder og klipp av morens ville tenåringstid i Malmö på 1960-tallet, da hun eksperimenterte med narkotika, hadde spiseforstyrrelser og «søkte bekreftelse hos menn». Broos forteller at hun som barn skrev brev til morens malerier for å forstå hvorfor de var så ulykkelige. Dokumentarformen kan til en viss grad sammenliknes med et brev: Begge skapes på ett tidspunkt, og ankommer mottakeren noe senere gjennom et tidshopp som medfører distanse, men også rom for refleksjon.

I dokumentaren For you naked (2012) følger Broos sin gudfar Lars Lerin i hans forsøk på å finne kjærligheten med en brasilianer han møter via en kontaktannonse. Også Lerin er en høyt anerkjent svensk kunstner, mest kjent for sine akvareller, og plages av sosial angst og en fortid som alkoholiker. Men i For you naked er regissørens eneste rolle en oppmuntrende støttespiller i gudfarens kamp mot sine egne tanker og varierende evne til å engasjere seg emosjonelt. Tematiske likheter kan man likevel finne mellom disse filmene og kortdokumentaren Homeland (2015), som handler om en syrisk flyktningkvinnes lidenskapelige forhold til musikk. Alle tre har hovedpersoner som vender blikket innover for å forstå og holde ut sine egne liv.

Datterens blikk på moren røper stor beundring, men også et ønske om …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)