Den som brenner ned sin fars hus, arver asken

Nowhere to Run. Regi: Jaqueline Farris

Tittelen Nowhere to Run sier dessverre det meste om Nigerias miljøkrise. Filmen gir en nyttig introduksjon til den overveldende mengden miljøproblemer som plager denne delen av verden.

Nowhere to Run.

Jaqueline Farris

De store miljøsakene som er karakteristiske for Nigeria, Afrikas mest folkerike land, settes på interessevekkende vis i sammenheng med dagens sosiale situasjon i denne uavhengige dokumentaren. Reportasjestilen er dynamisk og basert på samtaler med en mengde eksperter, aktivister og vitner, og skaper et bredt panorama av sammenvevde temaer. På den andre siden gis lite rom for direkte, dybdeborende observasjoner av virkeligheten.

Miljø og fred henger sammen. Vi blir ført gjennom et kart over spesielle nigerianske regioner som lider under ulike problemer. Filmen innleder med å minne oss om at miljøet først av alt er «et lån fra barna våre», og dreier oppmerksomheten mot ørkenspredning, avskoging, stadige oversvømmelser, svære utslipp av olje og andre alvorlige miljøproblemer. Vi får også se konkret hvordan bestemte fenomener forårsaker tydelige sosiale vanskeligheter, ofte langt vekk fra de nære omgivelsene: Avskoging og ørkenspredning i nord fører til at lokalsamfunn drives vekk på jakt etter nytt land, med påfølgende voldelige konflikter og sammenstøt om begrensede naturressurser i sør. Inntørkingen av innsjøen Tsjad ved Nigerias nordøstlige grense, som var verdens sjette største innsjø tidlig på 1960-tallet, fører til raskt økende fattigdom for hundretusenvis av mennesker. Situasjonen fyrer også opp under sinne og frustrasjoner, og gir et sosialt grunnlag for Boko Harams aktiviteter. Den kolossale gassbrenningen og det stadige oljesølet ødelegger Nigerdelta-regionen i den sørvestre delen av Nigeria, bidrar til voldsom luftforurensning, sur nedbør og vannforurensning, som i sin tur gjør mennesker syke og vandaliserer dyre- og plantelivet. Naturlige barrierer mot havet ødelegges, bølgene river med seg større og større deler av kystlinjen, og tilgangen til jord og ressurser minskes for lokale samfunn. Cross River-regionen er området som er rikest på naturressurser, men hjemsøkes av miljøkriminalitet i stor skala utført av tungt væpnede grupper, slik at verdens tredje største regnskog krymper raskt. Dette fører med seg økende landerosjon i store deler av landet, og oversvømmelser som ødelegger lokalsamfunn og menneskers hverdagsliv.

De tydelige og pågående stemmene som prøver å skape en nigeriansk offentlig bevissthet rundt miljøspørsmålene, viser filmens slektskap med hva man kan kalle korstogsjournalistikk. Dette kan muligens virke fremmed for et vestlig publikum, som nok ville foretrukket en mer åpen gransking av spesifikke fakta. Filmen gir likevel en sjelden anledning til å se en førstehånds nigeriansk beretning om dagens mest presserende miljøspørsmål, og om menneskene som spiller en ledende rolle i arbeidet med å løse problemer landet står overfor. Nowhere to Run viser Nigerias betydning på det afrikanske kontinentet, og landets rolle i utformingen av internasjonal miljøpolitikk. I det hele tatt er filmen en nyttig introduksjon til den overveldende mengden miljøproblemer som plager denne delen av verden.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL