Brennende hjerter


Portrettene av menneskene som trår til og handler når andre ikke gjør det, vekker håp i det håpløse. (Månedens strømming til våre abonnenter).

Et hjerte som aldri dør (6 filmer)
Regi: Erling Borgen

Det er lett å glemme at forandring alltid begynner et sted, med én mann eller én kvinne. En revolusjon, eller en grunnleggende endring av samfunnsstrukturen, er ikke noe som begynner med mange, det er ikke noe som begynner med enighet. Som regel begynner det med en person som bestemmer seg for å fortelle en annen historie, synliggjøre et annet perspektiv, enn det gjengse. Deretter knytter ka
nskje denne ene til seg flere, for å stå sterkere med sitt perspektiv.
Det er slike individer vi får portretter av i den gripende og viktige dokumentarfilmserien Et hjerte som aldri dør, som setter søkelys på mennesker som står opp mot undertrykkelse, overgrep og knebling av ytringsfriheten.

Påminnelse. Slike dissidenter trengs, og vi trenger å minnes om at de trengs. Vi trenger å minnes om at de finnes, også – både fordi de kaster lys over korrupte regimer i verden – men også fordi de gir håp, og fordi de vitner om at det er mulig å gjøre noe, selv under vanskelige forhold.
Ta José Rubén Zamora, for eksempel. Han eier avisen El Periódico i Guatemala, et land som styres av en, ifølge Zamora, «kleptokratisk elite». «De er bare opptatt av å bli rike fortest mulig,» forteller han. Det er både gripende og skremmende å høre historien om Zamora. Avisen han driver, avslører – uten sensur – det korrupte regimet guatemalanere lever under, noe som selvfølgelig ikke er populært blant dem på toppen. Flere ganger har han blitt trakassert, og i ett tilfelle fi …

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Kjetil Røed
Frilansskribent.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte