Brennende hjerter


Portrettene av menneskene som trår til og handler når andre ikke gjør det, vekker håp i det håpløse. (Månedens strømming til våre abonnenter).

Email: kjetilroed@gmail.com
Publisert: 2016-02-18

Et hjerte som aldri dør (6 filmer)
Regi: Erling Borgen

Det er lett å glemme at forandring alltid begynner et sted, med én mann eller én kvinne. En revolusjon, eller en grunnleggende endring av samfunnsstrukturen, er ikke noe som begynner med mange, det er ikke noe som begynner med enighet. Som regel begynner det med en person som bestemmer seg for å fortelle en annen historie, synliggjøre et annet perspektiv, enn det gjengse. Deretter knytter ka
nskje denne ene til seg flere, for å stå sterkere med sitt perspektiv.
Det er slike individer vi får portretter av i den gripende og viktige dokumentarfilmserien Et hjerte som aldri dør, som setter søkelys på mennesker som står opp mot undertrykkelse, overgrep og knebling av ytringsfriheten.

Påminnelse. Slike dissidenter trengs, og vi trenger å minnes om at de trengs. Vi trenger å minnes om at de finnes, også – både fordi de kaster lys over korrupte regimer i verden – men også fordi de gir håp, og fordi de vitner om at det er mulig å gjøre noe, selv under vanskelige forhold.
Ta José Rubén Zamora, for eksempel. Han eier avisen El Periódico i Guatemala, et land som styres av en, ifølge Zamora, «kleptokratisk elite». «De er bare opptatt av å bli rike fortest mulig,» forteller han. Det er både gripende og skremmende å høre historien om Zamora. Avisen han driver, avslører – uten sensur – det korrupte regimet guatemalanere lever under, noe som selvfølgelig ikke er populært blant dem på toppen. Flere ganger har han blitt trakassert, og i ett tilfelle fikk han og hans familie besøk av regjeringens spesialstyrker, som lot som de skulle drepe både ham og hans nærmeste. Han fikk beskjed om å «slutte å plage dem der oppe» – og trusselen om at «gjør du det igjen, dreper vi deg og familien».
Han fikk leve denne gangen, og lever fortsatt, men det er uvisst hvordan det vil gå med ham. Kommer det tilstrekkelig med trusler, og blir trakasseringen hyppig og grov nok, vil selv den mest ihuga gravejournalist og menneskerettighetsaktivist bøye nakken og holde munn. Men det gjør ikke Zamora. Barna sendes ut av landet – til Canada og USA – mens faren og moren kjemper for gamlelandet.
I en annen av filmene møter vi Brankica Stankovic, som lager et serbisk dokumentarprogram som heter Insider, og som lider samme skjebne.

Korrupsjon. Et av de sterkeste bidragene i Et hjerte som aldri dør forteller om …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal